Go to Top

Nakup in prodaja nepremičnine – kakšne davke boste morali plačati?

Nakup in prodaja nepremičnine je povezano z davkom na promet nepremičnin ali DDV

Nakup in prodaja nepremičnine je pravni posel, ki ima tudi davčne posledice. Pri nakupu ali prodaji nepremičnine vas lahko doleti plačilo davka na promet nepremičnin ali pa plačilo davka na dodano vrednost.

Informativni izračun plače

Nakup in prodaja nepremičnine ter DDV

Zakon o davku na dodano vrednost v petem členu kot davčnega zavezanca opredeljuje vsako osebo, ki neodvisno opravlja katerokoli ekonomsko dejavnost, ne glede na namen ali rezultat opravljanja dejavnosti. Če nepremičnino prodaja davčni zavezanec, mora ob prodaji stanovanjske nepremičnine obračunati DDV. Vendar le, kadar nepremičnino prodaja:

  • preden je bila prvič vseljena oziroma uporabljena,
  • ali pa jo prodaja prej kot v dveh letih od prve vselitve oziroma začetka prve uporabe.

Pravni nasvet

Pri tem ni pomembna starost nepremičnine, ampak zgolj dejstvo, ali je že bila vseljena oziroma uporabljena in koliko časa je preteklo od prve vselitve oziroma uporabe. Če vam torej takšno stanovanjsko nepremičnino prodaja davčni zavezanec, bo moral na prodajno ceno obračunati še 22% DDV

Nakup in prodaja nepremičnine - potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Izjema od 22% stopnje DDV pa so stanovanja, stanovanjski in drugi objekti, namenjeni za trajno bivanje. Enako velja za dele teh objektov, če so del socialne politike, vključno z gradnjo, obnovo in popravili le-teh. pri naštetih nepremičninah se obračuna DDV po stopnji 9,5%. Stanovanjske nepremičnine so del socialne politike, če njihova uporabna površina v večstanovanjski hiši ne presega 120 kvadratnih metrov oziroma 250 kvadratnih metrov v samostojni hiši.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Nakup in prodaja nepremičnine ter davek na promet nepremičnin

Nakup in prodaja nepremičnine pa sta najpogosteje obdavčena z davkom na promet nepremičnin. Davek na promet nepremičnin znaša 2%, plača pa se le, kadar ob prodaji nepremičnine ni bil plačan že DDV. Če se torej prodaja stanovanjska nepremičnina, ki ni del socialne politike in ki je že bila vseljena oziroma uporabljena najmanj dve leti pred prodajo, mora prodajalec plačati davek na promet nepremičnin. Zavezanec za plačilo tega davka je prodajalec. Stranki pa se lahko s prodajno pogodbo dogovorita tudi drugače in to obveznost prevzame kupec.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Nakup in prodaja nepremičnine ter davek na kapitalske dobičke

Pri prodaji nepremičnine se, če je fizična oseba nepremičnino pridobila (kupila, dedovala, …) po 1. januarju 2002, ugotavlja tudi dobiček iz kapitala. Obdavčenje dobička iz kapitala ureja Zakon o dohodnini, od dobička iz kapitala pa je potrebno plačati dohodnino. Davčna osnova od dobička kapitala je razlika med vrednostjo nepremičnine ob pridobitvi in odsvojitvi (nakup in prodaja nepremičnine).

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Nakup in prodaja nepremičnine, kjer imate prijavljeno stalno prebivališče

Davka na kapitalske dobičke pri prodaji stanovanjskih nepremičnin (stanovanje ali stanovanjska hiša, ki ima največ dve stanovanji, s pripadajočim zemljiščem) ni potrebno plačati le, če je prodajalec v stanovanjski nepremičnini imeli prijavljeno stalno prebivališče, jo imel v lasti in tam dejansko bivali vsaj zadnja tri leta pred prodajo. Ta izjema pa ne velja, če je bila nepremičnina uporabljena za dejavnost ali oddana v najem.

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja