Go to Top

Potni stroški – Poostren nadzor FURS-a nad izplačili

Potni stroški  za prevoz na delo in z dela je tema, ki jo urejata delovnopravna in davčna zakonodaja. Skladno s tem zakonom mora delodajalec delavcu zagotoviti povračilo stroškov v zvezi z delom. Poleg plače, morajo delodajalci delavcem povrniti tudi potne stroške. Ali kot delodajalec poznate svoje obveznosti glede povračil stroškov v zvezi z delom? Ste seznanjeni, katere interne akte in s kakšno vsebino mora Vaše podjetje imeti? Potrebujete pomoč pri obračunu in izplačilu potnih stroškov zaposlenim?

Informativni izračun plače

Obveznosti delodajalca ter spremembe davčne zakonodaje bomo predstavili na brezplačnih predavanjih na letošnjih 12. Dnevih podjetništva 2019. Prijavite se lahko TUKAJ.

12. Dnevi podjetništva 2019

Potni stroški morajo biti ustrezno dokumentirani

Potni stroški morajo biti ustrezno evidentirani. To v praksi pomeni, da morajo potni stroški izhajati iz potnega naloga. Ta dokazuje službena potovanja zaposlenih in njihovo upravičenost do povračila stroškov, ki so pri tem nastali. Potni stroški se praviloma povrnejo z nakazilom na TRR. Kljub temu pa obstajajo določene izjeme. Podrobneje jih predstavljamo na našem seminarju “Potni nalogi”.

Potni stroški so delavcem lahko izplačani neobdavčeno

Ob predpostavki, da podjetje potne stroške vodi in evidentira pravilno, jih lahko izplača neobdavčeno. Tovrstne “bonitete” pa so seveda pod drobnogledom FURS-a! Zato morajo delodajalci v izogib neželenim globam skrbeti, da pravilno izpolnjenim potnim nalogom dodajo tudi dokazila o opravljenih službenih poteh.

Niste prepričani, če potne naloge izpolnjujete pravilno? Pridružite se nam na seminarju, kjer vas bomo seznanili s pravilnim izpolnjevanje potnih nalogov ter vam pomagali določiti obvezne mesečne obračune, povezane s potnimi stroški.

Pravni nasvet

FURS izvaja nadzor nad izplačili potnih stroškov

V primeru, da inšpekcijski nadzor razkrije nepravilnosti je podjetje lahko kaznovano dvakrat:

  1. plačilo dodatnega davka iz dobička,
  2. izplačila potnih stroškov zaposlenim prekvalificirajo v drug prejemek iz delovnega razmerja.

To v najslabšem primeru za podjetje pomeni, da bo moralo naknadno doplačati dohodnino in vse ostale prispevke. Še več – zaračunajo se tudi zamudne obresti. Izključeno pa ni niti to, da FURS poda predlog za sodnika za prekrške.

Dokazno breme je na podjetju

Dokazno breme v davčnem postopku je praviloma na strani podjetja (davčni zavezanec). Tega se morajo podjetja zavedati in vseskozi skrbeti, da imajo službene poti pravilno evidentirano in podkrepljeno z dodatnimi dokazili.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja