Go to Top

Patent ali ne? Brezplačno do informacij na 12. Dnevih podjetništva!

Patent ali ne? O čem morate razmisliti in katera dejstva upoštevati, ko se odločate, da s patentom zaščitite svoje inovacije?  Manjša podjetja so namreč pogosto postavljena pred težko odločitev: ali registrirati patent, da se izognejo možnim patentnim sporom, ali svojo inovacijo v komercialne namene uporabljati brez patenta. Poleg tega je pogosto potrebno upoštevati še strošek plače Vašega zaposlenega. Ta strošek pogosto precej presega minimalno plačoNa 12. Dnevih podjetništva bo naša pravna strokovnjakinja brezplačno odgovorila na Vaša vprašanja! Izkoristite edinstveno priložnost in pridobite potrebne informacije! Prijavite se na brezplačno predavanje.

 

12. Dnevi podjetništva 2019

 

Patent ali ne?

Patent je izključna pravica fizične ali pravne osebe za izum, ki je nov, na inventivni ravni in je industrijsko uporabljiv. Patent omogoča gospodarsko izkoriščanje izuma. Veste za katere vse izume je primeren patent?

Prijavite se na 12. Dneve podjetništva in izvedeli boste!

Prijava 12. Dnevi podjetništva

 

Kaj je mogoče patentirati Vam bo predstavila Datina strokovnjakinja!

Na odločitev, kaj patentirati, naj vpliva predvsem dejstvo, da je Vaša rešitev tržno atraktivna in zatorej zelo verjetno dolgoročno pomeni dodano vrednost in  konkurenčno prednost. Patentirati je tako potrebno predvsem tiste izume, ki jih želite zaščititi pred kopiranjem.

Anja Gašperlin, Data d.o.o.

Predavateljica je univerzitetna diplomirana pravnica s pravniškim državnim izpitom in pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov. Podrobno pozna področje ustreznega in z zakonodajo skladnega varstva osebnih podatkov. Zaradi vsakodnevnega stika s podjetji pozna njihove zadrege in težave pri usklajevanju poslovanja z novo uredbo. Na osnovi praktičnih izkušenj Vam bo svetovala kdaj patentirati in kaj patentirati.

 

Patentirati je mogoče nove izume

Patent varuje nove tehnično napredne rešitve tehničnih problemov, ki do sedaj še niso bili rešeni. Zakon zahteva, da prijavitelj patenta dokaže, da je izum nov, na inventivni ravni ter da je industrijski uporabljiv.

Zakon o industrijski lastnin pravi, da je izum oziroma tehnična rešitev nova, če ni obsežena s stanjem tehnike. Pomembno je, da do prijave izum ni predstavljen javnosti v pisni ali nobeni drugi obliki.

Zakon tudi zahteva, da je izum na inventivni ravni. Šteje se, da je izum na inventivni ravni, če za strokovnjaka predmet izuma očitno ne izhaja iz stanja tehnike.

Izum je industrijsko uporabljiv, če se predmet izuma lahko proizvede ali uporabi v katerikoli gospodarski dejavnosti, vključno s kmetijstvom.

Kaj ne more biti predmet patenta?

Odkritja, znanstvene teorije, matematične metode in druga pravila, načrti, metode in postopki za duhovno aktivnost se neposredno kot taki ne štejejo za izume in torej ne morejo biti predmet patentnega varstva.

Patent tudi ne more biti podeljen za izume kirurškega ali diagnostičnega postopka ali postopka zdravljenja, ki se uporablja neposredno na živem človeškem ali živalskem telesu, razen izuma, ki se nanaša na izdelke, predvsem na snovi in zmesi, ki se uporabljajo pri takšnem postopku.

S patentom se tudi ne da zavarovati izuma, katerega uporaba je v nasprotju z javnim redom ali moralo.

Dnevi podjetništva 2019

Kje točno začeti? Kako se razlikovati od konkurence? Kako priti do vrhunskih zaposlenih? Kako poslovanje uskladiti z novo davčno zakonodajo? Datini strokovnjaki Vam na osnovi dolgoletnih izkušenj svetujejo na pravnemkadrovskemdavčnem in drugih področjih. Pišite jim na data@data.si.

Vabimo vas na Dneve podjetništva 2019! Prijave so možne do zapolnitve mest!

Prijava 12. Dnevi podjetništva

Dogodek finančno podpirata Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije in javna agencija SPIRIT Slovenija.

            

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja