Go to Top

Neuspeh v podjetništvu je lahko tudi priložnost za nov začetek!

Neuspeh v podjetništvu je lahko tudi priložnost za ponovni začetek! Ponovni začetek je besedna zveza, ki je v podjetništvu popolnoma spregledana, zanemarjena in stigmatizirana. O čem govorimo? Pridružite se nam na 12. Dnevih podjetništva! Medse smo povabili danes uspešnega podjetnika, g. Budimirja iz podjetja LAJKA d.o.o., da predstavi svojo podjetniško zgodbo.

Informativni izračun plače

Poleg same poslovne ideje, se morajo podjetniki za uspeh posvečati tudi drugim področjem:

  1. kadrovski politiki in plačam,
  2. davčni in finančni zakonodaji,
  3. skladnosti poslovanja z relevantno zakonodajo in
  4. promociji.

Zagotovite si mesto na okrogli mizi, kjer bomo izpostavili dobre prakse. Slednje Vam bodo v pomoč, da neuspeh v podjetništvu ne bo tudi Vaša realnost!

Prijava 12. Dnevi podjetništva

Neuspeh v podjetništvu – stigma ali poslovna priložnost?

Za podjetništvo je značilna izredno hitra dinamika sprememb. Okolje, ki se vse hitreje spreminja zahteva hitro prilagajanje in delovanje. Če slednje ne obračaš sebi v prid, lahko stvari vodijo v neuspeh v podjetništvu. Neuspeh v podjetništvu ima razlog skoraj vedno v napačnih odločitvah vodstvenega kadra.  Management mora vsakodnevno sprejemati raznovrstne odločitve (v povezavi s prodajo, z dobavo, zaposlenimi, s financiranjem, pridobivanjem novih strank…). Računovodski izkazi podjetja so eden izmed kazalnikov, kako dobro so sprejemali odločitve. Če so dobro predvidevali, kakšne bodo posledice posamezne odločitve dolgoročno, bodo tudi rezultati temu primerni (pozitivni). Za neuspeh v podjetništvu je ponavadi krivih več napačnih odločitev.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Nov začetek v podjetništvu

Ponovni začetek podjetniške aktivnosti pomeni, da se je podjetnik, ki je moral zaključiti svojo podjetniško pot, iz takih ali drugačnih razlogov, pobral in ustanovil novo podjetje ter se odločil, da bo nadaljeval podjetniško pot v smeri, ki si jo je zastavil. O podjetnikih, ki niso uspeli s svojo podjetniško idejo se ne govori. Dobili so črno piko, kaj pa so rinili v podjetništvo, če se v stvar ne razumejo, so največkrat komentarji zavistnih in privoščljivih Slovencev.

Okroglo mizo bo moderirala Bogdana Rejc, podjetniška svetovalka, ki vsakodnevno podjetnikom pomaga pri registraciji podjetja, svetuje glede dejavnosti ter je nenazadnje priča tako uspešnim kakor tudi neuspešnim podjetniškim zgodbam.

Bogdana Rejc, Data d.o.o.

Bogdana Rejc je že vrsto let podjetniška svetovalka, ki vsak dan pomaga čez postopke registracije podjetij, pri spremembah podatkov in pri številnih drugih nujnih opravilih desetinam podjetnikov in bodočih podjetnikov. 

 

 

Kateri so največkrat razlogi za neuspeh v podjetništvu?

Obstajajo različni avtorji, ki navajajo več razlogov, zakaj se podjetniku ideja ni posrečila. Med razlogi so največkrat:

  1. Pomanjkljivo načrtovanje podjetniške poti- prvo pravilo pri načrtovanju podjetniške poti je razumljiv in realen poslovni načrt. Že z analizo ideje skozi elemente poslovnega načrta, se podjetnik ogromno nauči o podjetništvu.
  2. Pomanjkanje podjetniškega znanja in izkušenj
  3. Nerealna vizija in pričakovanja podjetnika
  4. Slaba marketinška strategija in analiza konkurence
  5. Nepoznavanje področja financ, davkov
  6. Neupoštevanje strank

So še drugi razlogi, specifični za področje s katerim se bo podjetnik ukvarjal. Za vse podjetnike pa velja, da morajo pred začetkom ustanovitve podjetja pridobiti kar največ informacij o vseh področjih, ki zadevajo njihovo podjetniško idejo. Pa še nekaj je zelo pomembno. Ideja, ki bo postala podjetniška priložnost, mora biti rezultat podjetnikove energije, znanja, želja in ciljev, ki jih želi uresničiti skozi podjetniško aktivnost. Še preden podjetnik stopi na podjetniško pot, se mora vprašati ali je za to, da se izkaže kot podjetnik pripravljen storiti vse – žrtvovati svoj čas, družino, hobije, prijatelje…

Pravni nasvet

Ponovni začetek je v tujini priložnost za rast in razvoj

Pa se lahko kljub vsem tem pripravam in načrtovanju zgodi, da podjetniku realizacija ideje ne uspe in mora zapreti podjetje. V tujini, kjer je podjetništvo tradicija to ni nič neobičajnega. Ideja ni uspela, iz projekta smo se nekaj naučili in gremo dalje. Iz propadle podjetniške izkušnje, se je podjetnik nekaj naučil in napak ne bo ponavljal. Ponovni začetek podjetniške poti je v tujini priložnost za rast in razvoj. Lahko tudi na drugem področju.

12. Dnevi podjetništva 2019

Predstavljeni bodo pristopi k preoblikovanju osnovne poslovne ideje, če se izkaže, da se ta ni razvila v dobičkonosen posel. Neuspehi so del poslovnega sveta, bistveno je, da se znamo pobrati in iz pridobljenih izkušenj nekaj naučiti.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja