Go to Top

Olajšava vam pripada ob prvi registraciji s.p.-ja!

Olajšava vam pripada ob prvi registraciji s.p.-ja! - Data d.o.o.

Olajšava za prvi vpis pripada tistemu, ki še nikoli ni deloval kot samostojni podjetnik. Koliko potemtakem nanesejo prispevki ob prvi registraciji s. p. 273,86 evra?

Informativni izračun plače

Prvič v poslu z lastnim s. p.? Naše računovodstvo mnogim samostojnim podjetnikom olajša marsikatero situacijo. Olajšava, prispevki, izdajanje računov – to vse so vprašanja, ki predstavljajo prva »polena pod noge« novim samostojnim podjetnikom. A vse to je veliko lažje, če pričnete opravljati dejavnost skupaj s usposobljenim računovodskim servisom pri nas. Že pred samo registracijo podjetja se lahko dogovorite za informativno predstavitev naše ponudbe ali pa nam zanjo pišete na data@data.si!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Olajšava za prvi vpis je 50 %

Ob prvem vpisu in celo prvo leto znaša olajšava 50 %  dela prispevkov, ki se nanaša na pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ-ove prispevke). V drugem letu ta olajšava znaša 30 %. V tretjem letu vam olajšava ne pripada več. Tako tudi ne govorimo o olajšavi na celotne prispevke - gre namreč le za del celotnih prispevkov!

Leta se štejejo od datuma prvega vpisa - ne glede na to, da je npr. s.p. ob ustanovitvi bil popoldanski s. p. in te olajšave niste mogli koristit.

BRUTO NETO PLAČA

Komu olajšava ne pripada?

Olajšave ne morete koristiti, v kolikor ste nekoč že imeli registriran s.p., četudi je bil takrat npr. popoldanski. Olajšave tudi ne more koristiti nosilec dejavnosti, ki je nekoč že bil vpisan v razvid samozaposlenih oseb kot npr. samostojni kulturni delavec, samostojni športnik ipd.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Koliko znašajo prispevki ob prvi registraciji s.p.-ja?

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

V septembru 2020 so znašali skupni prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 256,24 evra. Tako so skupaj z olajšavo ti prispevki znašali 128,12 evra. Skupni prispevki za zdravstveno zavarovanje so v istem mesecu znašali 141,54 evra. Skupni prispevki za starševsko varstvo so bili 2,10 evra, prispevki za zaposlitev pa prav tako 2,10 evra.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Skupaj so osnovni in obvezni prispevki za samozaposlene pri polnem s.p. v prvem letu 401,98 evra. Z olajšavo za prvi vpis pa le 273,86 evra!

REZERVACIJA TERMINA NA VEM TOČKI DATA

Z olajšavo do mesečnih prispevkov, ki znašajo le 273,86 evra!

V kolikor nimate lastne računovodje, ki bi kot v našem računovodskem servisu uredil obračun prispevkov, ki bi odseval tudi olajšavo, morate to urediti sami! To si uredite ob prvem obračunu prispevkov, ki vam ga do 10. v mesecu za pretekli mesec izda FURS v sistemu e-Davki.

Pravni nasvet

Pazite pri obračunu in plačilu prispevkov, saj FURS izdaja kazni!

Za ureditev dostopa do e-Davkov potrebujete kvalificirano digitalno potrdilo kot je npr. SIGEN-Ca ali pa ustvarite uporabniški račun preko storitve imenovane SI-PASS. Priporočamo, da si ta dostop uredite takoj po registraciji s.p.-ja, saj vam kot podjetju FURS lahko vroča obvestila tudi le preko e-Davkov.

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja