Go to Top

Starševsko varstvo in družinski prejemki v letu 2020

Starševsko varstvo in družinski prejemki bodo s 1. januarjem 2020 urejeni z  novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Novela izboljšuje socialno-ekonomski položaj nezaposlenih mamic in študentskih družin. Poleg tega pa tudi povečuje otrokove koristi in koristi družin z otroki, ki potrebujejo posebno nego in varstvo. Nekatere spremembe in dopolnitve bodo stopile v veljavo s pričetkom naslednjega leta, pri nekaterih pa je določen zamik do 2021.

Informativni izračun plače

Preverite kako bo starševsko varstvo in družinski prejemki urejeno po novem.  Pa tudi  kako bodo spremembe vplivale na vaše družinske prihodke, višino otroškega dodatka, ceno vrtca ter nenazadnje dohodninsko odločbo.

dohodnina kalkulator

Starševsko varstvo in družinski prejemki – novosti

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Starševsko varstvo in družinski prejemki bodo v letu 2020 nadgrajeni. Novosti na področju starševskega varstva in družinskih prejemkov, ki so jih sprejeli zakonodajalci v državnem zboru z dnem 18. december 2019 so spodbudne. A vendarle jih ne smemo razumeti kot predbožično darilo, še manj kot odpustke za najranljivejše.

Država je namreč dolžna že po najvišjih pravnih aktih – 2. člen URS:« Slovenija je pravna in socialna država« – razvijati ukrepe za zagotavljanje socialne varnosti. Posebej sedaj, ko smo ponovno v dobri gospodarski kondiciji in imamo rekorden proračun (10,3 milijarde) ni nobenih oziroma nikakršnih razlogov, da bi krčili dobrine in storitve za sloje, ki so na dnu.

Višji starševski dodatek in ostale novosti, ki zadevajo starševko varstvo

Pohvalno je, da je slovenska nacionalna politika sprejela konsenz okoli dviga starševskega dodatka. Poleg tega je določilo najnižje izplačilo materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila na osnovni znesek minimalnega dohodka (402,18 EUR). Slednje velja za otroke rojene 1. januarja 2021 ali pozneje. Dvigne se tudi pomoč ob rojstvu otroka na 350 EUR iz zdajšnjih 286,72 EUR.

Starševsko varstvo in družinski prejemki v primeru krajšega delovnega časa 

S predlagano novelo bosta do delnega plačila za izgubljeni dohodek upravičena tudi oba starša, kadar oba delata krajši delovni čas od polnega. Starševsko varstvo in družinski prejemki prinašajo novosti tudi materi, zaposleni za polni delovni čas. V času odmora za dojenje ji, na podlagi potrdila specialista pediatra, do 18. meseca starosti otroka pripada nadomestilo (za eno uro dnevno). In sicer v višini sorazmernega dela osnove iz prvega, drugega in tretjega odstavka 43. in 46. člena. Pri tem se materinsko, očetovsko in starševsko nadomestilo ter nadomestilo v času odmora za dojenje ne izključujejo. Sedaj bodo tudi pravice do družinskih prejemkov vezane na stalno ali začasno prebivališče staršev in/ali otroka ter ne več zgolj na stalno prebivališče.

Starševsko varstvo in družinski prejemki – novela prinaša tudi ekonomske bonitete

Starševsko varstvo in družinski prejemki ter spremembe na tem področju zagotovo prinašajo tudi ekonomske bonitete (npr. rast BDP, večja potrošnja države). Najbolj pa bodo pridobile mlade družine, ki so v tej zgodbi – poleg ostalih najšibkejših tržnih akterjev – pogosto izločene iz potrošnje in produkcije. Odprava varčevalnih ukrepov po 7 letih in širitev nekaterih socialnih pravic pomagata zniževati stopnjo tveganja revščine. Kar je pozitivna popotnica za optimističen vstop v leto 2020.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Morda vas zanima tudi:

  1. Izplačilo poslovne uspešnosti (božičnica) je lahko NEOBDAVČENO!
  2. Dodatek za delovno dobo – Kako se obračuna? 
  3. Pravica do odpravnine tudi ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi za določen čas
  4. Spremembe zakonodaje v letu 2019
  5. Minimalna plača z novim letom višja!

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja