Go to Top

Zvišanje minimalne plače! Bo vaša položnica za vrtec višja?

Zvišanje minimalne plače je bilo pred dnevi tudi uradno potrjeno. Bruto minimalna plača se bo s 1.1.2020 zvišala iz sedanjih 886,63 eur na 940,58 eur. Delodajalci, ali veste katere dodatke boste morali s 1.1.2020 izvzeti iz plače? Že imate urejene pravilnike skladno z novo zakonodajo? Datini računovodje in pravniki poznajo vse podrobnosti novega davčnega paketa. Pišite jim na data@data.si in si rezervirajte termin za svetovanje.

Informativni izračun dohodnine

 

Zvišanje minimalne plače vpliva na družinski proračun

Zvišanje minimalne plače je za prejemnike dobra novica. Marsikdo pa se ob tem sprašuje če in kako bo zvišanje minimalne plače dejansko vplivalo na družinski proračun. Mnogo slovenskih družin namreč koristi pravice iz javnih sredstev (otroški dodatek, državne štipendije in znižano plačilo vrtca). Večinoma so te pravice neposredno odvisne od dohodkovnega razreda staršev otroka. Zvišanje minimalne plače torej lahko vpliva dohodkovni razred družine.

Vas zanima za koliko bo vaša plača s 1.1.2020 višja? Uporabite Datin kalkulator za informativni izračun plače!

12. Dnevi podjetništva 2019

 

Subvencija za znižano plačilo vrtca

Subvencije za znižano plačilo vrtca lahko uveljavljate starši za otroke, ki so vključeni v javne vrtce, zasebne vrtce s koncesijo ali zasebne vrtce, ki se financirajo iz občinskega proračuna. Višina plačila vrtca se določi glede na dohodkovni razred staršev otroka. Odvisna je torej od povprečnega mesečnega dohodka družine, deljenega s številom oseb. Višina plačila se z odločbo določi kot odstotek, ki ga plačate starši od cene programa, v katerega je otrok vključen. Starši z najnižjimi dohodki ste plačila oproščeni, starši z najvišjimi dohodki pa plačate 77 % cene programa.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Kateri dohodki in premoženje se upoštevajo? In kako vplivajo?

Pri ugotavljanju upravičenosti do znižanja plačila vrtca se upoštevajo:

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

  • Dohodki: ki ste jih prejeli v preteklem koledarskem letu, in sicer kot neto razpoložljivi dohodek na podlagi odločbe o odmeri dohodnine (torej tudi zvišanje minimalne plače).
  • Premoženje: nepremičnine, osebna in druga vozila, vodna plovila, lastniški deleži gospodarskih družb ali zadrug, vrednostni papirji, denar na transakcijskem ali drugem računu, hranilne vloge in druga denarna sredstva po izjavi posameznika ter drugo premično premoženje.

Premoženje se pri ugotavljanju upravičenosti do znižanja plačila vrtca upošteva tako, da se dohodkom družine prišteje znesek, ki bi ga v enem letu prejeli iz obresti, izračunanih od vrednosti premoženja, če bi imeli znesek v vrednosti premoženja, položen na bančnem računu v obliki vezane vloge. Pri tem se upošteva povprečna letna obrestna mera za gospodinjstva za vezane vloge od 1 do 2 let, za leto pred letom vložitve vloge po podatkih Banke Slovenije.

Pravni nasvet

 

Kaj zvišanje minimalne plače pomeni za ceno vrtca?

Pri letnih pravicah, kamor spada tudi subvencija za znižano plačilo vrtca, se praviloma upošteva dohodek iz preteklega leta. To pomeni, da bosta imela zvišanje minimalne plače, ki bi lahko nekatere družine pomaknilo v naslednji dohodkovni razred, in dvig meja dohodkovnih razredov (s 1.2.2019 so se dohodkovne meje dvignile za 1,4%), ki bi za nekatere družine pomenil izboljšanje njihovega položaja, za družine z veljavnimi odločbami o upravičenosti do pravic učinek šele ob izdaji novih odločb oziroma šele v prihodnjem letu.

Če povzamemo to pomeni, da bo zvišanje minimalne plače na letne pravice praviloma lahko vplivalo šele v letu 2021. Takrat bodo namreč izdane dohodninske odločbe za leto 2020.

Ste že preverili kakšna bo vaša dohodnina za leto 2019 in posledično cena vrtca? Uporabite Datin kalkulator za informativni izračun dohodnine za leto 2019!

Informativni izračun dohodnine

 

Katere družine pa bi lahko občutile posledice zvišanja minimalne plače?

Spremembe zaradi spremenjenih meja in višjih plač naj bi občutili le v tistih družinah, ki so bile po dosedanjih mejah na skrajnem spodnjem ali zgornjem robu. Vsak primer je drugačen, odvisen od dohodka na družinskega člana in premoženja.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja