Go to Top

Najnižje nadomestilo za bolniško se bo zvišalo!

Najnižje nadomestilo za bolniško povišano na 60 % minimalne plače

Najnižje nadomestilo za bolniško se spreminja. Državni zbor je namreč potrdil spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju. Kakšne bode spremembe? Mimogrede, imate vprašanja glede delovnega, obligacijskega ali gospodarskega prava? V našem podjetju Data imamo odlične pravne svetovalce, ki vam lahko svetujejo na teh področjih. Pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega svetovanja!

Informativni izračun plače

Do sedaj je bilo najnižje nadomestilo za bolniško zajamčena plača

Pravico za nadomestilo zaradi daljših bolniških odsotnosti ureja zakon o zdravstvenem varstvu. V njem je (bilo) določeno, da najnižje nadomestilo za bolniško odsotnost ne sme znašati manj kot zajamčena plača. A institut zajamčene plače se je v slovenski zakonodaji uporabljal samo še v tem zakonu. Zajamčena plača se ja namreč zadnjič zvišala leta 2006 na okoli 238 evrov. Minimalna plača je leta 2006 znašala nekaj manj kot 522 evrov. Mimogrede, preverite, koliko znaša v letu 2022!

Ustanovite s.p. ali d.o.o. pri nas na Dati!

pravno svetovanje

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Potrdili spremembe – najnižje nadomestilo za bolniško bo sedaj višje

V predlogu zakona je tako bilo predvideno, da se na novo določi najnižje nadomestilo za bolniško odsotnost, ki pripada zavarovancu. To bo po novem v višini 60 % minimalne plače, in ne več v višini zajamčene plače (nekaj manj kot 238 evrov), kot je to veljalo do sedaj. Najnižje nadomestilo za bolniško sicer prejema med 115 in 130 ljudi, sprememba pa bo aktualna za okoli 2300 zavarovancev. Za zdravstveno blagajno bo to pomenilo okoli pol milijona evrov dodatnih obveznosti.

Postanite stranka našega računovodskega servisa Data!

Najnižje nadomestilo za bolniško odsotnost – veste, kaj se je glede bolniške še spremenilo z marcem?

Glede bolniške odsotnosti smo v zadnjem času precej pisali. Z začetkom marca namreč velja, da delodajalec krije zgolj prvih 20 dni bolniške odsotnosti – več preberite tukaj. Prav tako pa je bil podaljšan tudi ukrep bolniške odsotnosti brez potrdila zdravnika. Mimogrede, če želite opraviti registracijo podjetja, storite to na Dati! Pokličite nas na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja