Go to Top

Bolniška brez potrdila podaljšana – do kdaj?

Bolniška brez potrdila lani izkoriščena 18713-krat

Bolniška brez potrdila oz. kratkotrajna bolniška odsotnost se podaljšuje do 31. maja. Podaljšanje ukrepa še posebej pozdravljajo v zdravstvenih domovih. Mimogrede, tudi vi želite »iti na svoje« ter ustanoviti lastno podjetje? Storite to pri nas na Dati! Želite registrirati status samostojnega podjetnika ali pa ustanoviti d.o.o.? Za več informacij nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

Bolniška brez potrdila podaljšana

Nedavno smo pisali o pravici do kratkotrajne odsotnosti zaradi bolezni. Bolniška brez potrdila je bila v letu 2021 izkoriščena s strani 18.713 zavarovancev. Pravico do kratkotrajne bolniške odsotnosti z dela brez potrdila zdravnika je prinesel Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic COVID-19.  Predvidena je bilo, da bo ukrep veljal do 28.2.2022, a je vlada ukrep bolniške brez potrdila zdravnika podaljšala do 31. maja 2022.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

pravno svetovanje

Tukaj lahko rezervirate termin za registracijo podjetja pri nas!

Zdravstveni domovi podpirajo ukrep

V zdravstvenih domovih je bila bolniška brez potrdila zdravnika dobro sprejeta. Zdravnike namreč razbremeni dodatne birokracije, ko morajo pisati eno-, dvo- ali tridnevne bolniške odsotnosti. Glede na to, da gre za ukrep, ki ga lahko zavarovanci koristijo le enkrat na leto, pa to tudi preprečuje, da bi zavarovanci to pravico zlorabljali.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih organiziramo na Dati!

ZDS nekoliko manj zadovoljen

Združenje delodajalcev Slovenije pa je nekoliko manj navdušeno glede ukrepa, ki predvideva, da se lahko koristi bolniška brez potrdila zdravnika. Delodajalci so namreč v času veljavnosti tega ukrepa poročali o več bolniških odsotnostih. Prav tako pa bolniška brez potrdila zdravnika prinese več administrativnega dela za delodajalce. Pozdravljajo pa pri ZDS dejstvo, da jutri začnejo veljati nekatere spremembe glede bolniške odsotnosti. Znižalo se bo namreč število dni bolniške odsotnosti v breme delodajalca s 30 na 20 dni! V branje priporočamo tudi članek, kam se obrniti, če ste (ostali) brez osebnega zdravnika!

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja