Go to Top

Izogibanje dvojnega obdavčevanja na podlagi mednarodnih pogodb

Izogibanje dvojnega obdavčevanja v praksi

Izogibanje dvojnega obdavčevanja je omogočeno davčnim rezidentom Republike Slovenije na podlagi veljavnih mednarodnih pogodb. Vsako leto je objavljen nov seznam veljavnih pogodb za izogibanje dvojnega obdavčevanja. Mimogrede, pri nas na Dati imamo tudi odlične davčne in računovodske svetovalce! Če potrebujete katero izmed naših storitev nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Informativni izračun dohodnine

Izogibanje dvojnega obdavčevanja – kje so spremembe in novosti?

Od 01.01.2022 so spremembe pri pogodbah s Hrvaško, Grčijo in Madžarsko. Z letošnjim letom pa je stopila v veljavo nova pogodba za izogibanje dvojnega obdavčevanja z državo Švedsko. Dokument FURS-a, ki velja za leto 2022, je v celoti na voljo tu.

Odprite s.p. ali ustanovite d.o.o. pri nas na Dati!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Sprejeta je bila dohodninska novela, višje plače že aprila?

Dvojno obdavčevanje

Podjetja se pri svojem poslovanju srečujejo s to tematiko v različnih primerih in situacijah. Nekateri izogibanje dvojnega obdavčevanja uveljavljajo pri izplačilih obresti in dividend svojim lastnikom, tujim davčnim rezidentom, drugi zaradi plačevanja storitev ali plač tujcem. Mednarodne pogodbe izogibanje dvojnega obdavčevanja seveda pokrivajo vse dileme obdavčevanja, s ciljem, da je izplačan dohodek obdavčen pravilno in enkrat. V večini primerov je plačan davek v drugi državi priznan kot odbitek izračunane obveznosti v državi rezidenta. Tudi fizične osebe izogibanje dvojnega obdavčevanja uveljavljajo na podlagi navedenih mednarodnih pogodb. Pri fizičnih osebah so v praksi največkrat izzivi pri pravilni obdavčitvi dohodkov iz delovnega razmerja, pokojnin, dohodkov iz drugih pogodbenih razmerij, dividend, obresti ali celo davka od dohodkov iz opravljanja dejavnosti v drugi državi.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO NA DATI!

Uveljavljanje plačanega davka v tujini

S pomočjo dokumentov (dokazil) in pravilno izpolnjeno napovedjo dohodka prejetega iz tujine, se uveljavi davek plačan v tujini, praviloma kot odbitek na podlagi posamezne, veljavne, mednarodne pogodbe.

Primer za izogibanje dvojnega obdavčevanja – izplačilo dividende lastniku slovenskega podjetja, fizični osebi iz Italije (podlaga 10. člen mednarodne pogodbe)

Dividenda 10.000,00 €
 Davčni odtegljaj 15% 1.500,00 €
Neto izplačilo 8.500,00 €

Dohodek tujca se prijavi z obrazcem REK-2 na dan izplačila. Davčni odtegljaj se plača v roku 5 dni od dneva izplačila dividende. Obvezna prilogi obrazcu je potrjen obrazec KIDO1, s katerim se uveljavlja izogibanje dvojnega obdavčevanja, torej nižji davek. Slovenski davčni rezidenti imajo tovrstni dohodek namreč obdavčen s stopnjo 27,5%. Če ob izplačilu ni potrdila KIDO potem se obračuna davčni odtegljaj po enaki stopnji kot velja za slovenske fizične osebe.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja