Go to Top

Dohodninska novela sprejeta! Višje neto plače že aprila?

Dohodninska novela prinaša dvig splošne olajšave ter posledično višje neto plače!

Dohodninska novela je bila po vseh zapletih tokrat vendarle sprejeta! V petek so poslanci izglasovali spremembe zakona o dohodnini. Kakšne spremembe pa dohodninska novela prinaša? Med drugim se bo dvignila splošna davčna olajšava, kar pomeni davčno razbremenitev plač. To pa bo v praksi pomenilo višje neto plače! Kdaj jih lahko pričakujemo? Kaj se bo še spremenilo? Če imate tudi vi vprašanje glede dohodnine ali drugih davkov, se obrnite na naše davčne strokovnjake! Za termin plačljivega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si!

Informativni izračun dohodnine

Dohodninska novela predvideva zvišanje splošne olajšave

Dohodninska novela prinaša spremembo, s katero se bo postopoma zvišala splošna davčna olajšava. To bo tudi pomenilo višje neto plače. Znižala se bo tudi davčna stopnja v petem dohodninskem razredu. Ta trenutno znaša 50 %, po novem pa bo 45 % (v ta razred sicer padejo samo zavezanci, ki imajo več kot 72 tisoč evrov dohodninske osnove).

Kako se bo zvišala splošna davčna olajšava, predstavljamo v tabeli:

Leto Predvidena davčna olajšava (v evrih)
2022 4500
2023 5500
2024 6500
2025 7500

Ustanovite podjetje pri nas na Dati!

davčno svetovanje

Preberite še – kaj je z marcem drugače glede bolniške odsotnosti?

Za koliko bodo višje neto plače višje?

Kot že omenjeno bo dohodninska novela prinesla postopoma višjo splošno olajšavo. To pomeni manjšo odmero dohodnine ter tudi višjo neto plačo. Za koliko bodo višje vaše neto plače, je odvisno kakšno plačo prejemate. Tisti s povprečno plačo (izračun je sicer za povprečno plačo avgusta 2021) bi naj letos dobili 260 evrov več, prihodnje leto 520 evrov več, 2024 780 evrov več, čez tri leta pa 1000 evrov več neto prejemka na leto. Še bolj podrobno o višjih neto plačah v primeru sprejetja dohodninske novele, smo pisali v tem članku.

Popoldanski s.p. – zaslužite ob redni zaposlitvi!

Bo zakon veljal za nazaj?

Dohodninska novela bi morala biti sprejeta že lani, a se to ni zgodilo. V predlogu zakona pa je zapisano, da se spremembe uveljavljajo od 1.1.2022. Ker je bilo sprejetje zakona preloženo, bo zakon uveljavljen dan po objavi v Uradnem listu. Pričakuje se, da se bo to zgodilo enkrat do konca tega tedna. Za nekatere medije so na ministrstvu za finance pojasnili, da bo zakon vseeno veljal za nazaj. To bi pomenilo, da se bodo plače z dnevom uveljavitve zakona obračunavale z upoštevanjem višje davčne olajšave. V tem primeru, bi lahko za približno tretjino marca že veljala ugodnejša obdavčitev. To bi torej pomenilo, da bi že aprila pri izplačilih plač za marec, lahko dobili nekaj evrov višje neto plače. Pri obračunu dohodnine za prihodnje leto pa bi naj zaposleni dobili povrnjen poračun za januar, februar ter prvi dve tretjini marca! Že takrat ko smo pisali, da zakon lani decembra ni bil sprejet, smo omenili, da bi lahko zakon veljal za nazaj – v primeru, da prinaša koristi za zavezance.

Bi želeli poslovati kot normiranec sp? Kaj morate vedeti?

Kaj še prinaša dohodninska novela?

Dohodninska novela pa prinaša tudi nekaj drugih sprememb! Znižala se bo stopnja dohodnine od dohodkov od obresti, dividend ter dobičkov. In sicer s 27,5 % na 25%, ob tem pa bi naj bil kapital neobdavčen že ob odsvojitvi po 15 letih imetništva. Znižala se bo tudi obdavčitev dohodka od oddajanja premoženja v najem (s 27,5 % na 15 %). Nižji bodo tudi normirani stroški. Dohodninska novela pa prinaša tudi vnovično uvedbo seniorske olajšave. Nagrade za poslovno uspešnost bodo prav tako ugodnejše obravnavane.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja