Go to Top

Prijava dohodkov iz tujine – tako za domače, kot tuje davčne rezidente

Prijava dohodkov iz tujine je obveznost fizične osebe

Prijava dohodkov iz tujine je ena od obveznosti fizičnih oseb, ki jo morajo urediti sami. Slovenski davčni rezidenti morajo finančni upravi prijaviti dohodke, ki jih dosegajo tako v Sloveniji kot v tujini. Tuji davčni rezidenti pa prijavljajo le dohodke, katerih vir je Slovenija. Roki za prijavo dohodkov so različni, skrajni rok za prijavo pa je 31. julij za preteklo leto.

Informativni izračun plače

Davčni rezidenti Slovenije

Potrebujete davčno svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Za davčne rezidente Slovenije se štejejo fizične osebe, ki imajo v Sloveniji prijavljeno stalno prebivališče, kjer živijo z družino torej imajo središče svojih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji. Poleg navedenih so davčni rezidenti tudi tujci, ki so v Sloveniji kadarkoli v davčnem letu prisotni več kot 183 dni. Ostali se štejejo za nerezidente. Slovenski državljani morajo ob morebitnih selitvah urediti svoj davčno rezidentski status preko vloge Ugotovitev rezidentskega statusa.

Vas zanima obdavčitev kriptovalut? Prijavite se na brezplačen dogodek!

 

Opredelitev dohodkov

Prijava dohodkov iz tujine je torej obvezna za vse dohodke, ki nimajo vir v Sloveniji in so jih izplačale (praviloma) organizacije izven Slovenije, ki niso plačniki davka v Sloveniji.

Vse o PCT potrdilu

pravno svetovanje

 Izračun DOHODNINE

Najpogostejši dohodki, ki jih rezidenti prejemajo iz tujine so:

Za vsakega od dohodkov je predpisana prijava dohodkov iz tujine z določenimi roki in pravili poročanja. Morebitni plačani davek v tujini se pri odmeri slovenske dohodnine poračuna, zato rezident doplača le morebitno razliko med tujim in slovenskim davkom. Prijava dohodkov iz tujine vsebuje podatke o bruto dohodku, obveznih prispevkih in plačanemu davku v tujini.

Kaj je bolje odpreti; s.p. ali d.o.o.?

 

Za upoštevanje oziroma odbitek v tujini plačanega davka je potrebno finančni upravi navesti uveljavitev že v napovedi za odmero akontacije dohodnine. Kasneje pa kot prijava dohodkov iz tujine na letni ravni, znotraj ugovora na informativni izračun dohodnine.

Želite registrirati s.p.?

Primer izračuna obdavčitve plače, prejete od tujega delodajalca in prijava dohodkov iz tujine:

v EUR
Bruto plača 5.000,00
Obvezni prispevki (-) 625,00
Splošna olajšava (-) 291,67
Davčna osnova 4.083,33
Davek dohodnina 1.130,83
Plačan davek v tujini (-) 1.050,00
Doplačilo davka v RS 80,83

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Prijava dohodkov iz tujine se opravi za prejeto plačo se uredi preko napovedi, ki jo je potrebno oddati v 15 dneh od dneva, ko je v davčnem letu prvič prejet dohodek iz delovnega razmerja.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja