Go to Top

Vpis podatkov v davčni register – kdaj in kako opravimo prijavo?

Vpis podatkov v davčni register je potreben, ker davčni register vsebuje vse zavezance za davek v državi in je ključni del vsake ustanovitve podjetja. Davčni register vodi Finančna Uprava Republike Slovenija (FURS). Kako pa poteka vpis podatkov v davčni register in kdaj moramo to storiti?

Informativni izračun plače

Vpis podatkov v davčni register – kako to storite?

V davčni register se vpišete po uradni dolžnosti. Vpis izvede finančni urad na podlagi podatkov iz Poslovnega Registra Slovenije (PRS). Ob tem pa morajo fizične in pravne osebe še vedno predložiti podatke o:

  • številu in lokaciji poslovnih prostorov, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti in pridobivanje prihodkov;
  • poslovnih enotah v tujini;
  • kapitalskih naložbah doma in v tujini;
  • številkah plačilnih računov v tujini;
  • povezanih osebah;
  • osebi, ki vodi poslovne knjige;
  • dnevu v mesecu za izplačilo plač (ta velja le za s.p.).

Te podatke podjetniki ne potrebujejo podjetniki nujno predložiti, ko delajo vpis podatkov v davčni register. Lahko jih vključijo že v svojo prijavo za vpis v Poslovni Register Slovenije med samo ustanovitvijo podjetja. V primeru, da pa podatkov ne vključite v prijavo v Poslovni Register Slovenije, pa morate podatke predložiti Finančni Upravi preko obrazcev DR-03 ali DR-04 najmanj osem dni po vpis v Poslovni Register.

Informativni izračun dohodnine

Vpis podatkov v davčni register – kako je z samostojnimi podjetniki?

Samostojni podjetniki za vpis podatkov v davčni register izpolnijo obrazec DR-03. S tem vpišejo svojo dejavnost. Ker pa je samostojni podjetnik fizična oseba mu ob vpisu dejavnosti Finančna Uprava ne dodeli nove davčne številke. Če potrebujete pomoč pri tem postopku, bi vam z veseljem pomagali davčni svetovalci podjetja Data. Pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na posvetovanje!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

podjetniško svetovanje

Jubilejne nagrade – do katere višine so neobdavčene po novem?

Vpis podatkov v davčni register – kako je z pravnimi osebami?

Pravne osebe – sem spadajo družbe z omejeno odgovornostjo in delniške družbe – za vpis podatkov v davčni register izpolnijo obrazec DR-04. Kot pravne osebe to storijo ob ustanovitvi podjetja pri čemer jim Finančna Uprava dodeli novo davčno številko, ločeno od davčnih številk fizičnih oseb, ki so podjetje ustanovile.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Prijava sprememb podatkov davčnemu organu

V primeru, da pride do sprememb podatkov, ki so bili vključeni v vašo prijavo v davčni register, morajo osebe te spremembe prijaviti v osmih dneh. Je pa pomembno omeniti, da to velja le za spremembe, ki jih davčni register ne pridobi po uradni dolžnosti na podlagi podatkov iz drugih registrov in evidenc.

V primeru, da potrebujete pomoč pri ustanavljanju podjetja se pri tem lahko obrnete na podjetje DATA. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali na vsakem koraku ustanovitve podjetjaNaročite se na posvetovanje preko telefonske številke 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si

Preglejte kakšna kilometrina vam pripada v letu 2023

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja