Go to Top

Davčni nerezidenti ne vlagajo napovedi za dohodnino!

Davčni nerezidenti praviloma v Sloveniji nimajo obveznosti

Davčni nerezidenti, ki živijo v Sloveniji in ne izpolnjujejo pogojev po Zakonu o dohodnini (Zdoh-2), za davčno rezidentstvo, v Sloveniji praviloma nimajo obveznosti za oddajo napovedi dohodnine. Če davčni nerezidenti prejemajo dohodke od slovenskih pravnih oseb ali s.p.-jev se plačana akontacija davka/dohodnine šteje kot dokončen davek. Davčni nerezidenti na podlagi zahtevka prejmejo od davčnega organa potrdilo o plačanem davku, za namene uveljavljanja odbitka v državi rezidentstva. Mimogrede, v podjetju Data imamo tudi odlične davčne strokovnjake, ki vam lahko pomagajo razrešiti vašo trenutno davčno situacijo. Za termin plačljivega davčnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun dohodnine

Davčni status fizične osebe

Posameznik, ki živi v Sloveniji in ni državljan Republike Slovenije mora svoj davčni status urediti pri pristojnem finančnem uradu. Na podlagi izpolnjenega vprašalnika se bo ugotovilo njegovo davčno rezidentstvo. Kdo se šteje za davčnega rezidenta razberemo iz 6. člena Zdoh-2, medtem ko se davčni nerezidenti najdejo v 7. členu istega zakona.

Informativni izračun plače

V primeru, da tuja fizična oseba v Sloveniji nima niti začasnega prebivališča ampak dosega obdavčljive dohodke v Sloveniji se mora vpisati v davčni register, na podlagi obrazca DR-02. Davčni nerezidenti s tem izpolnijo prvi pogoj za pravilno beleženje dobljenih dohodkov in plačanih dajatev, saj prejmejo slovensko davčno številko. Davčno številko morajo davčni nerezidenti pridobiti tudi v primeru lastništva premičnega ali nepremičnega premoženja. Sama izdaja davčne številke ne pomeni, da so postali tudi davčni rezidenti Slovenije, kot rečeno je to ločen postopek.

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

davčno svetovanje

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Obdavčitev nerezidentov

V kolikor tujec prejema dohodke v Sloveniji, so ti obdavčljivi v Sloveniji. Davčni nerezidenti praviloma ne oddajajo napovedi za odmero dohodnine, saj so plačani davki dokončni. Prav tako davčni nerezidenti nimajo pravice za uveljavljanje znižanja davčnih osnov z nobenimi davčnimi olajšavami.  Seveda imajo davčni nerezidenti možnost, da davek plačan v Sloveniji uveljavljajo v svoji državi rezidentstva kot odbitek, če ima Slovenija s to državo podpisano pogodbo o izogibanju dvojnega obdavčevanja. Veljavne mednarodne pogodbe so objavljene s strani FURS in so na voljo tu.

V kolikor davčni nerezidenti prejmejo dohodek v Sloveniji, za katerega lahko po mednarodni pogodbi uveljavljajo zmanjšanje ali oprostitev ali celo vračilo davka, morajo pravočasno vložiti ustrezen zahtevek (KIDO) preko portala eDavki ali pri pristojnem finančnem uradu.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja