Go to Top

Oddajanje premoženja v najem – oddati je treba napoved!

Oddajanje premoženja v najem prinese tudi obveznost napovedi za odmero dohodnine! Do kdaj je treba napovedati dohodke, ko gre za oddajanje premoženja v najem? Za več informacij na področju dohodnine se lahko naročite na plačljiv individualen posvet z našimi davčnimi svetovalci. Za termin pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si. Kontakte lahko uporabite tudi, če načrtujete ustanovitev podjetja!

Izračunajte si dohodnino

Kdo oddaja vlogo za odmero davka?

Ko gre za oddajanje premoženja v najem, morajo napoved za odmero dohodnine od dohodka vložiti najemodajalci. Gre za zavezance (fizične osebe, ki ne opravljajo dejavnosti), ki oddajajo premično ali nepremično premoženje v najem fizičnim osebam (to je osebam, ki se ne štejejo za plačnike davka, npr. tuje podjetje). Kadar fizična oseba oddaja v najem pravni osebi ali s.p.-ju iz Slovenije, potem oddaja napovedi ni potrebna. V tem primeru najemnik prijavlja dohodke fizične osebe direktno FURSu.

Brezplačno registrirajte podjetje

davčno svetovanje

Izračunajte si svojo plačo

Dohodek, ko gre za oddajanje premoženja v najem

V praksi so najpogostejše oblike dohodka iz oddajanja premoženja v najem, najemnine za nepremičnine (stanovanja, poslovni prostori, garaže itd.). Med oddajanje premoženja v najem pa se kot dohodki štejejo tudi nadomestila, odškodnine, premije in podobni dohodki. Izjema je varščina, običajno prejeta ob prevzemu. Ta se ne šteje med obdavčljiv dohodek. Kadar pa najemodajalec varščino unovči zaradi npr. neplačila najemnine, to ni več varščina temveč dohodek, ki je obdavčljiv in se kot tak tudi prijavi kot oddajanje premoženja v najem.

Mimogrede; vas zanima kaj je potrebno storiti če oddajate nepremičnino na Hrvaškem?

 Kilometrina – koliko znaša?

Koliko znaša davek za oddajanje premoženja v najem?

Davek za oddajanje premoženja v najem za leto 2023 znaša 25 %.

Primer izračuna:

Bruto najemnina 1.000 eur

Normirani odhodki 10%: 100 eur

Davčna osnova: 900 eur

Davek: 225 eur

 Preberite tudi: višina dnevnice

Do kdaj in kako se odda napoved?

Napoved za davek za oddajanje premoženja v najem je potrebno oddati do 28.02.2024. Vloga je dostopna na spletni strani FURSa. Če posameznik ne vloži davčne napovedi (v roku), se ga lahko kaznuje z globo od 250 do 400 evrov. V kolikor v napovedi navede neresnične oz. nepravilne ali nepopolne podatke, pa znaša globa med 400 in 5.000 evri. Več o tovrstnem davku lahko preberete v Zakonu o dohodnini (ZDoh-2).

Če potrebujete posvet glede napovedi, vam lahko svetujejo naši davčni svetovalci. Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko dogovorite na 01 600 1530 ali na data@data.si.

Prijavite se na e-novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja