Go to Top

Oddaja nepremičnin na Hrvaškem: Furs prejema podatke!

Oddaja nepremičnin na Hrvaškem je dejavnost, ki jo morate urediti v skladu z zakonodajo. Tudi glede plačila davka! Če imate davčne dileme, se lahko obrnete na naše davčne svetovalce. Za ponudbo posveta pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Izračunajte si dohodnino

Oddajo nepremičnin na Hrvaškem je potrebno prijaviti

Slovenci oddajamo nepremičnine v tujini; največ na Hrvaškem. Furs in tuje davčne uprave preverjajo tudi oddajanje na črno, pridobljene podatke pa si izmenjujejo. Poskrbite torej, da oddajanje nepremičnine ustrezno prijavite.

Brezplačno registrirajte podjetje

Kaj je potrebno urediti pri oddaji nepremičnin na Hrvaškem?

Davek ste dolžni napovedati v obeh državah. V tisti, ki je nepremičnina, in tudi v Sloveniji. Če ste davek že plačali v tujini, lahko to uveljavljate tudi v Sloveniji, kar vam zniža davčno obveznost. V kolikor ste v tujini plačali več davka, kot bi ga pri nas, vračila ne boste prejeli.

Če nepremičnino oddajate dolgoročno, morate napoved oddati do konca februarja za preteklo leto. V primeru, da rok zamudite, imate možnost narediti to kot samoprijavo. A le, če zoper vas še ni bil vložen postopek nadzora.
V kolikor oddajate apartma turistom, pa je drugače. V tem primeru morate imeti registrirano poslovno dejavnost, npr. sobodajalstvo, oziroma jo kot takšno prijaviti v davčni register. Vsekakor pa mora biti dejavnost registrirana na Hrvaškem.

Izračunajte si plačo

davčno svetovanje

Odprite s.p. na DATI!

Kaj pa je sobodajalstvo oziroma kdo je sobodajalec?

Po Zakonu o gostinstvu (ZGos) je fizična oseba lahko sobodajalec, če:

  • je lastnik ali najemnik nepremičnine,
  • opravlja dejavnost le občasno, skupno ne več kot pet mesecev v koledarskem letu (150 dni),
  • nudi gostom do 15 ležišč in
  • je vpisana v Poslovni register Slovenije.

Gostom lahko nudi nastanitev z zajtrkom ali brez, v lastnem ali najetem stanovanju ali počitniški hiši, s soglasjem pristojnega organa samoupravne lokalne skupnosti pa lahko tudi v drugih prostorih.

S.p. prispevki – kolikšni so?

Vas zanima več o tem, kako urediti oddajanje nepremičnin? Na voljo so vam naši pravni in davčni strokovnjaki. Ti vam bodo pomagali, da dejavnost uskladite z zakonodajo.
Mimogrede: na DATI redno organiziramo seminar z naslovom “Sobodojalec ali s.p.” Tam vam posredujemo podatke o vseh obveznostih, če želite ponuditi nepremičnino v kratkoročni najem. Za več informacij pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Prijavite se na e-novice!

 

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja