Go to Top

Samoprijava pri dohodnini – kakšna so pravila igre?

Samoprijava pri dohodnini kot davčni institut

Samoprijava pri dohodnini je, tako kot pri drugih davčnih napovedih, davčni institut, ki zavezance spodbuja, da sami sporočijo morebitne, kasneje ugotovljene nepravilnosti. S tem zavezanci niso odgovorni za prekršek. V primeru povečanja obveznosti pa bodo obračunane tudi 3-odstotne (letne) zamudne obresti. V kolikor imate vprašanja glede samoprijave ali druge davčne dileme, se lahko obrnete na naše davčne strokovnjake. Za termin plačljivega davčnega svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali pa pošljete povpraševanje na data@data.si.

Odpreti s.p. ali d.o.o.?

Informativni izračun dohodnine – IID

Dohodnina, kot davek fizičnih oseb, je na letni ravni obračunan in prikazan na informativnem izračunu dohodnine. Izračun prejmejo vsi rezidenti, ki so v preteklem letu prejemali osebne dohodke od slovenskih izplačevalcev (podjetij) ali so prijavljali medletne napovedi davka prejetih dohodkov. Kot zapisano v našem članku Ugovor zoper IID, so imeli zavezanci zadnji rok za oddajo ugovora, v primeru odstopanj in ugotovljenih razhajanj na informativnem izračunu dohodnine, do 30. junija 2022. Seveda le tisti, ki so prejeli IID z drugim poslanim paketom. Tudi za tiste, ki so prejeli informativne izračune v tretjem svežnju ugovor več ni možen. Rok je bil 1. avgust 2022.  To pomeni, da so roki za ugovor že zamujeni. Mogoča je le še samoprijava pri dohodnini, če so ugotovljene nepravilnosti.

Informativni izračun dohodnine

davčno svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Zadnji rok za oddajo napovedi za odmero dohodnine je bil 1.8.2022

Zavezanci, ki do 15.06.2022 niso prejeli IID, in so v preteklem letu 2021 prejemali obdavčljive dohodke, so morali najprej preveriti pri pristojnem finančnem uradu ali mu je bil IID izdan, saj je morda prišlo do težav pri pošti. Če pa zavezancu IID dejansko ni bil izdan, je moral sam vložiti napoved za odmero dohodnine najkasneje do 1.8.2022. To ni samoprijava pri dohodnini, temveč izpolnitev obveznosti v roku, znotraj določil Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2).

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v letu 2022?

Samoprijava pri dohodnini je zadnji korak

Samoprijava pri dohodnini se opravi na enak način kot preostale davčne napovedi, takoj ko se ugotovi nepravilnost. Samoprijava pri dohodnini in drugih davkih je mogoča najpozneje do:

  • začetka davčnega inšpekcijskega nadzora;
  • vročitve odmerne odločbe;
  • začetka postopka o prekršku;
  • začetka kazenskega postopka;

Obvezno samoprijava pri dohodnini obsega poleg plačila davčne obveznosti tudi plačilo pripadajočih zamudnih obresti v višini 3 odstotkov letne obrestne mere. Če je vložena samoprijava pri dohodnini in plačane vse obveznosti, se zavezanec izogne kazni za prekršek. Če davek in obresti niso plačani, potem tudi pogoji za samoprijavo niso izpolnjeni in davčni organ prične postopek o prekršku zoper zavezanca.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja