Go to Top

Samoprijava pri dohodnini – kakšna so pravila igre?

Samoprijava pri dohodnini je, tako kot pri drugih davčnih napovedih, davčni institut, ki zavezance spodbuja, da sami sporočijo morebitne, kasneje ugotovljene nepravilnosti. S tem zavezanci niso odgovorni za prekršek, v primeru povečanja obveznosti pa bodo obračunane 3-odstotne (letne) zamudne obresti. V kolikor imate vprašanja glede samoprijave ali druge davčne dileme, se lahko obrnete na naše davčne strokovnjake. Za ponudbo davčnega svetovanja se lahko dogovorite na 01 600 1530 ali pa pošljete povpraševanje na data@data.si.

Mimogrede, ali želite ustanoviti podjetje? Na Dati to lahko uredite povsem brezplačno. Za termin registracije podjetja se na nas obrnite preko zgoraj navedenih kontaktnih podatkov.

Naredite informativni izračun dohodnine z našim kalkulatorjem!

Informativni izračun dohodnine – IID

Dohodnina, kot davek fizičnih oseb, je na letni ravni obračunana in prikazana na informativnem izračunu dohodnine. Izračun prejmejo vsi rezidenti, ki so v preteklem letu prejemali osebne dohodke od slovenskih izplačevalcev (podjetij) ali so prijavljali medletne napovedi davka prejetih dohodkov. V primeru odstopanj in ugotovljenih razhajanj na informativnem izračunu dohodnine so imeli zavezanci zadnji rok za oddajo ugovora do 30. junija 2023. Seveda le tisti, ki so prejeli IID z zadnjim poslanim paketom. Tisti, ki so IID prejeli v prejšnjih mesecih, so rok že zamudili, zato je mogoča le še samoprijava pri dohodnini, če so ugotovljene nepravilnosti.

Brezplačno registrirajte podjetje!

davčno svetovanje

Izračunajte si neto plačo z Data kalkulatorjem!

Zadnji rok za oddajo napovedi za odmero dohodnine je bil 31.7. 2023

Zavezanci, ki do 15.06.20223 niso prejeli IID in so v preteklem letu 2022 prejemali obdavčljive dohodke, morajo najprej preveriti pri pristojnem finančnem uradu ali jim je bil IID izdan, saj je morda prišlo do težav pri pošti. Če pa jim IID dejansko ni bil izdan, so bili dolžni vložiti napoved za odmero dohodnine najkasneje do 31.07. 2023. Tu ne govorimo o enakem postopku, saj to ni samoprijava pri dohodnini temveč izpolnitev obveznosti v roku, znotraj določil Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2).

Preberite, koliko znašajo dnevnice v letu 2023!

Samoprijava pri dohodnini je zadnji korak

Samoprijava pri dohodnini se opravi na enak način kot preostale davčne napovedi, takoj ko se ugotovi nepravilnost. Samoprijava pri dohodnini in drugih davkih je mogoča najpozneje do:

  • začetka davčnega inšpekcijskega nadzora;
  • vročitve odmerne odločbe;
  • začetka postopka o prekršku;
  • začetka kazenskega postopka;

Preverite, koliko znaša kilometrina v 2023!

Obvezno samoprijava pri dohodnini obsega poleg plačila davčne obveznosti tudi plačilo pripadajočih zamudnih obresti v višini 3 odstotkov letne obrestne mere. Če je vložena samoprijava pri dohodnini in plačane vse obveznosti, se zavezanec izogne kazni za prekršek. Če davek in obresti niso plačani isti dan, kot je oddana samoprijava, potem tudi pogoji za samoprijavo niso izpolnjeni in davčni organ prične postopek o prekršku zoper zavezanca.

Potrebujete več informacij? Obrnite se na naše davčne strokovnjake. Za ponudbo davčnega svetovanja se lahko dogovorite na 01 600 1530 ali pa pošljete povpraševanje na data@data.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja