Go to Top

Nakup podjetja ali raje ustanovitev novega podjetja?

Nakup podjetja zahteva dobro predhodno pripravo in premislek. Kakšne so prednosti in slabosti nakupa podjetja? Kdaj je ustanovitev lastnega podjetja morda boljša rešitev? Če pri odločitvi potrebujete pomoč, so vam na voljo naši pravni, podjetniški in davčni strokovnjaki, ki skupaj vami pretehtajo vašo situacijo in vam ustrezno svetujejo. Za ponudbo pokličite 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Brezplačno registrirajte podjetje

Kakšne so lahko prednosti nakupa podjetja?

Če se posameznik odloči za nakup podjetja, ki ima za seboj že vsaj nekaj let uspešnega poslovanja, si lahko prihrani precej začetnih muk. Prevzema namreč operativni sistem, ki je utečen in deluje. Podjetje že ima zaposlene, vzpostavljeni so odnosi z dobavitelji, podjetje razpolaga z določeno bazo strank in je pridobilo prepoznavnost na trgu. V tem primeru lahko podjetnik že računa na takojšen pritok dohodka. Slednje je pri pravkar ustanovljenem podjetju težje.

Izračunajte si svojo plačo

Je zame boljši s.p. ali d.o.o.?

Pasti pri nakupu podjetja

Eden od ključnih vidikov pri nakupu podjetja je ocena njegove finančne uspešnosti. Nepopolna, netočna ali zavajajoča finančna poročila lahko privedejo do preplačila podjetja ali nepričakovanih finančnih težav po nakupu. Morebitne (zamolčane) pravne težave, dolgovi in davčne obveznosti predstavljajo veliko breme.
Prav tako nastanejo težave, če se lotite prevzema podjetja s področja dejavnosti, ki je ne poznate dobro. Rezultat se utegne pokazati v slabših poslovnih rezultatih.

Pripravljeni morate biti tudi na morebiten negativen odziv obstoječih zaposlenih v podjetju. Razlike med prejšnjim in novim vodstvom namreč lahko povzročijo konflikte, padca morale zaposlenih in odhoda ključnih kadrov. Mimogrede, v tem primeru je morda dobro premisliti o konkurenčni klavzuli!

Izberite zanesljivega računovodjo

Greste namesto v nakup podjetja raje v ustanovitev podjetja?

Tudi ta odločitev prinaša določene prednosti in izzive. Začetne težave smo že omenili zgoraj. Kaj pa razlogi, ki govorijo ustanovitvi novega podjetja v prid? Izpostaviti velja popolno kontrolo in svobodo: tako pri oblikovanju vizije, izboru zaposlenih in seveda strategije, ki jo podjetnik izbere pri poslovanju. Novo podjetje tudi ne nosi bremen preteklega poslovanja!

Pravilniki za podjetja

Ne glede na to, ali se boste odločili podjetje kupiti ali ustanoviti, vam lahko podjetje DATA pri procesu stoji ob strani. Pod isto streho boste namreč našli podjetniške, pravne in računovodskodavčne strokovnjake, ki vas bodo vodili pri sklepanju kupoprodajnih pogodb, pregledu obstoječih dokumentacij ali pomagali postaviti na noge novo podjetje. V kolikor razmišljate o kateri od naših storitev, nas za ponudbo pokličite na telefon 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja