Go to Top

Prijava dohodkov iz tujine – zadnji rok za prijavo je 31.07.2023

Prijava dohodkov iz tujine je obveznost fizičnih oseb, davčnih rezidentov Republike Slovenije. Različni dohodki se prijavljajo ob različnih rokih, 31.07.2023 pa se izteče rok za prijavo dohodkov preteklega leta (2022).

Če potrebujete pomoč na področju davčne zakonodaje ne oklevajte in kontaktirajte davčne svetovalce podjetja Data! Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na termin.

Izračunajte si vašo plačo!

Kdo so davčni rezidenti Republike Slovenije?

Odgovor na vprašanje kdo vse se šteje med davčne rezidente najdemo v Zakonu o dohodnini (Zdoh-2) in sicer v 6. členu. Tam je opredeljeno, da so to fizične osebe, ki imajo v Sloveniji prijavljeno stalno prebivališče. Tam živijo z družino, torej imajo središče svojih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji.

Poleg tega se kot davčni rezidenti štejejo tudi tujci, ki so v davčnem letu prisotni v Sloveniji več kot 183 dni. Ostali se štejejo za nerezidente po 7. členu Zdoh-2. Urejanje rezidentskega statusa je mogoče preko predpisanih vlog: Ugotovitev rezidentskega statusa. Davčni nerezidenti imajo izjemoma obveznost prijave dohodkov, o čemur si lahko več preberete v tem članku.

Kako odpreti s.p.?

davčno svetovanje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Opredelitev dohodkov

Prijava dohodkov iz tujine je torej nujna za vse dohodke, ki nimajo vir v Sloveniji in so jih izplačale (praviloma) organizacije izven Slovenije. Ti niso plačniki davka v Sloveniji, ker nimajo tu stalne poslovne enote. Kot veste so slovenski izplačevalci dolžni ob vsakokratnem izplačilu dohodkov fizičnim osebam to tudi prijaviti preko obrazcev (REK).

Običajno so dohodki, ki jih rezidenti prejemajo iz tujine:

Za vsakega od navedenih je predpisana prijava dohodkov iz tujine z določenimi roki in pravili poročanja (obrazci). Glede na veljavne mednarodne pogodbe o izogibanju dvojnega obdavčevanja, se največkrat morebitni plačani davek v tujini šteje pri odmeri slovenske dohodnine poračuna (odbitek), zato fizična osebe doplača le morebitno razliko med tujim in slovenskim davkom. Prijava dohodkov iz tujine zajema podatke o bruto dohodku, potencialnih plačanih obveznih prispevkih in višini plačanega davka v tujini.

Upoštevanje oziroma odbitek v tujini plačanega davka se uveljavlja tako, da se znesek navede v napovedi za odmero akontacije dohodnine. Kasneje pa ponovno kot prijava dohodkov iz tujine na letni ravni, znotraj ugovora na informativni izračun dohodnine. Primer izračuna in obdavčitve prejete plače od tujega delodajalca smo predstavili v našem prehodnem članku.

Izračun minimalne plače 2023

Dohodki iz opravljanja dejavnosti v tujini

Fizične osebe, slovenski davčni rezidenti, ki opravljavljajo dejavnost v drugi državi, so dolžni prijaviti samostojno dejavnost v davčni register v 8ih dneh od vpisa v ustrezen register v tujini (obrazec DR-03). Takrat se tudi zavezanec odloči o načinu obdavčitve teh dohodkov (z normiranimi ali dejanskimi odhodki). Prijava dohodkov iz tujine iz naslova opravljanja dejavnost se uredi z obrazcem DDD Obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti. Rok za oddajo je 31. marec tekočega za preteklo leto. Obrazec se oddaja preko portala eDavki. Najpogostejši primeri v zadnjih letih je oddaja nepremičnin v najem ali v turistične namene (predvsem na Hrvaškem).

Če bi radi izvedeli več o davčni zakonodaji se lahko obrnete na davčne in pravne strokovnjake podjetja Data! Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na termin plačljivega posvetovanja!

Prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja