Go to Top

Nadomestila za bolniške odsotnosti ZZZS lani stala pol milijarde evrov!

Nadomestila za bolniške odsotnosti

Nadomestila za bolniške odsotnosti so zdravstveno blagajno lani stale 497,7 milijona evrov. Kdaj so delavci upravičeni do nadomestila za bolniške odsotnosti in kaj se je z marcem spremenilo glede tega? Mimogrede, podjetje Data ima v svojih vrstah odlične pravne, davčne, računovodske in podjetniške svetovalce. Če potrebujete naše storitve, smo vam na voljo na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Odprite s.p. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Nadomestila za bolniške odsotnosti – lani skoraj pol milijarde evrov s strani ZZZS

Podatki kažejo, da se izdatki za nadomestila za bolniške odsotnosti, ki jih krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), skozi leta višajo. Leta 2013 so na primer znašali 224,7 milijona evrov, 2017 pa 314,7 milijona evrov. V letu 2020 so znašali 444,2 milijona, lani pa že 497,7 milijona evrov. Razloge za to gre iskati to v epidemiji covida-19. Nadomestila za bolniške odsotnosti zaradi razloga izolacije so lani znašale 97,9 milijona evrov. Letos do 31. maja je šlo iz zdravstvene blagajne 291,9 milijonov evrov za nadomestila za bolniške odsotnosti.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Nadomestila za bolniške odsotnosti – novosti od marca 2022

Z marcem letos je prišlo do sprememb, ko gre za nadomestila za bolniške odsotnosti. Bolje rečeno, prišlo je do sprememb pri odgovornosti za izplačevanje nadomestil za bolniški stalež. Obdobje nadomestila v breme delodajalca se je skrajšalo s 30 na 20 delovni dni za posamezno odsotnost. Prav tako se je skrajšalo tudi skupno obdobje v posameznem koledarskem letu, ko se nadomestila za bolniške odsotnosti izplačujejo v breme delodajalca.  Po novem to velja za največ 80 delovnih dni (prej 120) Vse, kar je nad temi mejami, gre v breme ZZZS.

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

podjetniško svetovanje

Rezervirajte termin za registracijo podjetja pri nas!

Nadomestila za bolniške odsotnosti – lani 1.358.817 bolniških odsotnosti

Poročilo letnega poročila ZZZS kaže, da je bilo leta 2021 v Sloveniji 1.358.817 bolniških odsotnosti. Zaradi začasne nezmožnosti za delo je bilo izgubljenih 14.184.358 dni. Povprečno trajanje bolniške je bilo 10,5 dneva. V breme delodajalca je bilo zadržanosti z dela lani 807.278, v breme ZZZS pa 551.539. Preverite tudi, od česa je odvisna višina bolniškega nadomestila.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Problem tudi dolgotrajne bolniške

Na ZZZS so ob tem izpostavili tudi pet najdaljših bolniških staležev, ki prejemajo nadomestila za bolniške odsotnosti. Najdaljši bolniški stalež neprekinjeno traja že od julija 2009. Nedavno smo pisali tudi o tem, da se dolgotrajnim bolniškim odsotnostim mogoče obeta konec. ZZZS sicer izvaja tudi t.i. laični nadzor nad bolniškimi odsotnostmi v primerih, ko gre nadomestilo v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Lani so izvedli 4326. V 238 primerih je bila ugotovljena kršitev navodil za čas začasne zadržanosti od dela. Preberite tudi članek Zloraba bolniške – tudi objava na socialnih omrežjih je lahko dokaz!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja