Go to Top

Bolniška nadomestila – od česa je odvisna višina nadomestila?

Bolniška nadomestila – koliko znašajo?

Bolniška nadomestila plače oz. višina bolniških nadomestil je odvisna od razlogov odsotnosti zavarovanca. Komu, kdaj in koliko pripadajo bolniška nadomestila? Če imate vprašanja glede delovnopravne zakonodaje, imamo v našem podjetju Data tudi pravni oddelek. Naši pravni svetovalci vam lahko pomagajo tudi na področjih gospodarskega in obligacijskega prava. Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega svetovanja.

Informativni izračun plače

Bolniška nadomestila – za koga?

Kdo pa sploh so zavarovanci za bolniška nadomestila? Gre za osebe, ki so v delovnem razmerju, osebe, ki samostojno opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost, družbeniki osebnih družb, družbeniki družb z omejeno odgovornostjo in ustanovitelji zavodov. Prav tako pa so med zavarovanci tudi vrhunski športniki in šahisti ter rejniki in kmetje, če so za to pravico zavarovani. Pod določenimi pogoji pa bolniško nadomestilo pripada tudi brezposelnim osebam.

Ustanovitev podjetja na Dati je hitra in enostavna!

pravno svetovanje

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kaj je osnova za bolniška nadomestila? Koliko znašajo najnižja?

Osnova za bolniška nadomestila je povprečna mesečna plača zavarovanca ter nadomestila, ki so bila izplačana v koledarskem letu pred letom, ko je nastala začasna zadržanost z dela. Od aprila letos velja, da bolniško nadomestilo ne more biti manjše od 60 % minimalne plače. Ne glede na prejšnji stavek je za zavarovanca, katerega osnova za plačilo prispevkov je nižja od 60 % minimalne plače, najnižje nadomestilo določeno v višini osnove, po kateri je zavarovan. Bolniško nadomestilo tudi ne morejo biti višje od plače, ki bi jo zavarovanec dobil, če bi delal (oz. od osnove, po kateri je v času zadržanosti od dela zavarovan).

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Višina za bolniška nadomestila

ZZZS ima na spletni strani objavljeno razpredelnico, kjer so objavljene višine za bolniška nadomestila. Višine nadomestil so različne za različne razloge za zadržanost z dela.

Šifra razloga Razlog Višina bolniškega nadomestila do 90 koledarskih dni zadržanosti Višina bolniškega nadomestila nad 90 koledarskih dni zadržanosti
1 Bolezen 80 % od osnove 90 % od osnove
2 Poškodba izven dela 70 % od osnove 80 % od osnove
3 Poklicna bolezen 100 % od osnove 100 % od osnove
4 Poškodba pri delu (tudi poškodbe pri delu, povzročene po tretji osebi) 100 % od osnove 100 % osnove
5 Poškodba po tretji osebi izven dela 70 % od osnove 80 % od osnove
6 Nega 80 % od osnove 80 % od osnove
7 Transplantacija (darovanje in posledica darovanja živega tkiva in organov v korist druge osebe, posledice dajanja krvi) 100 % od osnove 100 % od osnove
8 Izolacija 90 % od osnove 100 % od osnove
9 Spremstvo (tudi spremstvo otrok do 18. leta starosti, ki je napoten na zdravljenje v tujino) 70 % od osnove 80 % osnove
11 Poškodba, nastala pri aktivnostih iz 18. člena ZZVZZ 100 % od osnove 100 % od osnove
12 Darovanje krvi 100 % od osnove X
16 Sobivanje z otrokom 80 % od osnove 80 % osnove

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Z začetkom marca velja, da delodajalec krije prvih 20 dni bolniške odsotnosti (in ne več 30 dni). Nad 20 dni bolniške odsotnosti pa gre v breme ZZZS. Do konca maja 2022 pa lahko zavarovanci koristijo tudi bolniško brez potrdila (do tri odsotnosti). Bolniška nadomestila v tem primeru znašajo 80 % od osnove. Preberite tudi naš članek Zloraba bolniške – tudi objava na socialnih omrežjih je lahko dokaz!

Sledite podjetju Data tudi na FacebookuLinkedinuTwitterju in Instagramu!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja