Go to Top

Koriščenje bonov – unovčenih je malo bonov, razmišljajo o podaljšanju

Koriščenje bonov ne poteka tako, kot so predvideli   Turizem je ena bolj prizadetih panog zaradi pandemije. . Podan je predlog za podaljšanje možnosti za koriščenje bonov, prosijo tudi za dodatne ukrepe za pomoč slovenskemu turizmu. Na Hrvaškem so z letošnjim turističnim izkupičkom zadovoljni.

Informativni izračun plače

Ponujete možnost koriščenja turističnih bonov in potrebujete pomoč pri vodenju računov? Velik del uspešnega poslovanja namreč predstavlja tudi dober računovodski servis, ki vam vedno predstavi prednosti in slabosti različnih odločitev. V podjetju DATA d. o. o. vam nudimo kakovostno storitev. Če postanete naša stranka v računovodstvu pa si zagotovite še posebno ponudbo poslovnih svetovanj!

Udeležite se tudi naših brezplačnih izobraževanj in seminarjev!

Ob ustanovitvi podjetja morate znižati stroške poslovanja. Eden izmed načinov je vodenje svojega knjigovodstva.

Rezultati lanskega leta spodbudni

Lanskoletni rezultati v slovenskem turizmu so bili zelo spodbudni. V letu 2019 so zabeležili 5-odstotno rast glede na leto 2018. Tuji turisti so ustvarili kar 72 odstotkov vseh turističnih prenočitev. Največ jih je bilo iz Nemčije, Avstrije, Nizozemske in Hrvaške, povečalo se je tudi število prenočitev iz Češke. Največ prenočitev tujcev so zabeležili v gorskih občinah, šele nato so sledile zdraviliške in obmorske občine. Domačini so največ prenočitev ustvarili v občini Piran.

BRUTO NETO PLAČA

Letošnji leto kljub ponudbam za koriščenje bonov daleč od lanskega

Turizem je ena bolj prizadetih panog zaradi pandemije. Smo sredi poletne sezone, a številke že kažejo, da bo letošnji izkupiček kljub možnosti za koriščenje bonov daleč stran od lanskoletnega. Ukrep, ki predvideva koriščenje bonov, je bil uveden z namenom reševanja slovenskega turizma. Nočejo namreč, da se ponovi zgodba iz leta 2008. A s Turistično gostinske zbornice Slovenije poročajo, da je delež unovčenih bonov nizek, zunajpenzionska poraba pa je nižja od pričakovane.

Potrebujete računovodsko svetovanje?

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Do 9. avgusta so upravičenci deloma ali v celoti unovčili 361.232 turističnih bonov. Skupna unovčena vrednost znaša 49, 71 milijona evrov. Upravičencev do bonov je 2,047.261, njihova skupna vrednost pa znača 356.858.450 evrov.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Koriščenje bonov bi radi podaljšali

Približuje se jesen, z njo pa tudi vse bolj negotova epidemiološka slika. Napovedi so nepredvidljive in vprašanje je, ali bi do konca leta sploh lahko izvedli koriščenje bonov v celoti.

TGZ zato podaja predlog, da bi možnost za koriščenje bonov podaljšali do pomladi, želijo pa si tudi dodatnih ukrepov za pomoč slovenskemu turizmu.

Pravni nasvet

Na Hrvaškem so v primerjavi z lanskim letom na 70%

Navkljub slabi in nepredvidljivi epidemiološki sliki na Hrvaškem, so tam po mesecu juliju, v katerem so zabeležili 60% lanskega rezultata, v avgustu zabeležili še boljše trende – prišlo je le do 30% upada v primerjavi z lanskim letom.

V začetku avgusta je bilo na Hrvaškem za 10 odstotkov več Slovencem kot v enakem obdobju lani. Na hrvaško morje množično odhajajo tudi nemški turisti.

VIR: SURS, TGZS, FURS

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja