Go to Top

Boni za dopust

Boni za dopust v Sloveniji so le ena izmed ukrepov oziroma bonitet, ki jih predvideva tretji proti-krizni zakon. Ob tem se marsikdo vpraša, ali bodo boni za dopust lahko unovčeni tudi za domačo turistično ponudbo prek portala Airbnb oz. kje sploh jih bodo lahko unovčili?

NOVO: BREZPLAČNI WEBINARJI NA DATI

Se sprašujete ali vam tudi v času koronavirusa pripada pravica do koriščenja letnega dopusta? Lahko zahtevate za neizplačan dopust izplačilo nadomestila?  Kako je s pravico do regresa? Vabimo vas, da se prijavite na naš brezplačni webinar, kjer vam bomo predstavili pravice, možnosti in obveznosti delodajalcev pri urejanju delavnopravnih razmerij z zaposlenimi.

Informativni izračun plače

Boni za dopuste in ostali ukrepi v okviru tretjega »mega zakona« so že pri socialnih partnerjih!

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Tretji proti-krizni zakon že postopa po vladnih mlinih in kmalu ga bo lahko najverjetneje ta dala v presojo pred Državni zbor. Kaj bo ta zakon takrat vključeval in ali bodo vključeni tudi kakšni popravki oz. dopolnitve, bomo lahko videli v naslednjih dneh. Kar lahko opazimo, da so v predlogu, podanem pred socialne partnerje, tudi tako imenovani državni boni za dopust.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Izplačani boni za dopust v turističnih kapacitetah v Sloveniji ne bi vplival na izplačilo regresa!

Boni za dopust znotraj Republike Slovenije bi naj bili namenjeni vsem polnoletnim državljanom Slovenije, tudi vsem upokojencem in kmetom. Verzija predloga naj bi predvidela, da boni za dopust pripadajo tudi upokojencem. Boni za dopust naj bi bili upravičencem dodeljeni v znesku vsaj 200 evrov. Upravičenci bi  jih lahko koristili znotraj turističnih kapacitet v Sloveniji.

S tem ukrepom naj bi se ublažil upad v turizmu v Sloveniji iz 60-70% na 40%. Bone naj bi bilo mogoče koristiti bodisi do 31. decembra ali do 28. februarja. Znesek v proračunu za ta ukrep bi naj znašal približno 200 milijonov evrov.

ZNESEK REGRESA 2020

Kar je najpomembnejše – boni za dopust naj ne bi vplivali na izplačilo regresa upravičencem. Vprašanje pa ostaja v kakšnih kapacitetah bodp lahko boni za dopust unovčeni? Bodo tudi Airbnb ponudniki lahko poplačani s takšnimi boni za dopust? Bodo na voljo le hotelom, ali pa tudi v avtokampih, hostelih, za prevoz ipd..? Najverjetneje bo za odgovor na to potrebno počakati na končno različico sprejetega zakona!

Pravica do regresa in čakanje na delo

Kakšen bo potemtakem nov »korona standard«?

Zaradi pandemije koronavirusa COVID-19 bo najverjetneje Vaša izkušnja dopusta v prihodnje zelo drugačna od dosedanje. Od storitve portirjev, do postrežbe in snažilk – vse se bo najverjetneje zelo razlikovalo od Vaše dosedanje izkušnje.

Tako boste najverjetneje morali že dokumentacijo in potrditvene e-maile na Vaših telefonih pripraviti pred samim vstopom v glavno avlo hotela oz. nastavitvenega obrata. Pričakujte tudi posebna navodila za uporabo dvigal, omejen čas uporabe hotelskih fitnesov in bazenov. Teh v naslednjem mesecu najverjetneje še ne bodo niti odprli ali prilagodili! Tudi ko boste stopili na plažo bodo najverjetneje ležišča na njej omejena.

Krizni dodatek za delavce, ki delajo je obvezen!

Tudi nova navodila NIJZ-ja, kjer je napovedan nov režim uporabe jedilnice, nekako namiguje, da boste za zajtrk ali kosilo imeli najverjetneje omejen čas, saj se bo število razpoložljivih miz lahko drastično zmanjšalo. Nošenje mask je predvideno tudi znotraj sanitarij, razkuževalci rok na vsakem koraku. Sobe so za zdaj na voljo le v eno- ali dvo-posteljni različici (razen za člane istega gospodinjstva).

Tudi postrežba se lahko drastično spremeni, saj pričakovanih samopostrežnih regalov s hrano najverjetneje ne bo na vidiku še leta…

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja