Go to Top

Odpoved dedovanju – kdaj dedič poda izjavo?

Odpoved dedovanju

Odpoved dedovanju je pravni institut, ki ga opredeljuje Zakon o dedovanju. Odpoved dedovanju oziroma dediščini je izjava, ki jo dedič poda po zapustnikovi smrti, o tem, da noče biti dedič. To pomeni, da dedič dediščine po zapustnikovi smrti noče sprejeti. Zakaj je noče sprejeti – možnih je več različnih situacij.  Največkrat se pojavi razlog, ker je zapustnik ob smrti zapustil visoke dolgove in si dedič ne želi »nakopati« dodatnih bremen. V slednjem primeru dedič za zapustnikove dolgove ne odgovarja.  

Preberite si več o dolgovih odpustnika!

Informativni izračun plače

Kdaj dedič poda izjavo o odpovedi dediščini? Ali se lahko dedič kasneje premisli in svojo odpoved dedovanju prekliče? Ali se odpoved v korist določenega dediča šteje za odpoved dediščini? V pravni službi Data d.o.o. nudimo pravne nasvete iz različnih področij prava. V kolikor bi potrebovali pravni nasvet nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 600 1530. Preberite si tudi naše članke, povezane z dedovanjem in delovnim pravom!

Ob ustanovitvi podjetja morate znižati stroške poslovanja. Eden izmed načinov je vodenje svojega knjigovodstva.

Kdaj dedič poda izjavo o odpovedi dediščini?

Velja domneva, da osebe, ki so poklicane k dedovanju, dediščino sprejemajo. V kolikor je ne želijo sprejeti, morajo zato izrecno izraziti voljo – z izjavo o odpovedi dediščini. Odpoved dedovanju mora dedič podati do konca zapuščinske obravnave (tj. postopka na 1. stopnji).

BRUTO NETO PLAČA 

Delna odpoved dediščini ni mogoča. Če se dedič odloči, da ne bo dedoval, pa mora, v kolikor tako želi, izrecno izjaviti, da njegova odpoved ne velja za njegove potomce – torej, da se odpoveduje samo v svojem imenu.

Ali se lahko dedič kasneje premisli?

Potrebujete računovodsko svetovanje?

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Izjava o odpovedi dediščini je nepreklicna. Dedič, ki se je odločil za odpoved dedovanju, lahko zahteva razveljavitev. Vendar pa je slednje možno le pod zakonskimi pogoji, in sicer s posebno tožbo v pravdnem postopku.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Kdaj se dedič ne more podati odpoved dedovanju?

Odpoved dedovanju ne bo možna, v kolikor je dedič razpolagal s celotno zapuščino oz. delom. Le v primeru, ko je dedič z zapuščino razpolagal, da bi zapuščino ohranil, zavaroval ali pa iz razloga tekoče uprave.

Pravni nasvet

Kaj pomeni neuvedeno dedovanje?

Možen je sporazum o odpovedi neuvedenemu dedovanju. To pomeni odpoved potomca bodoči dediščini. Ta se lahko sklene samo med prednikom in njegovim potomcem ali zakoncem. Sklenjen mora biti v obliki notarskega zapisa, kjer morata biti prisotni dve priči. Po sklenitvi takšnega sporazuma so posledice enake kot pri odpovedi dediščini.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja