Go to Top

Nujni dediči bodo za vami v vsakem primeru dedovali!

Nujni dediči so dediči, ki jih niti z oporoko ni mogoče izključiti iz dedovanja. Katere osebe so nujni dediči, pod katerimi pogoji in koliko ti dedujejo, preberite v nadaljevanju.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Ste s.p. in bi želeli dejavnost prenesti na svoje potomce? Potrebujete strokovnjaka, ki vam bo svetovali in vas vodil skozi postopek? Pišite našim podjetniškim svetovalcem in pravnikom na data@data.si!

Informativni izračun plače

Dedovanje in dediči

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Po umrlem zapustniku se lahko deduje na podlagi zakona ali na podlagi oporoke. Dediče tako lahko delimo na zakonite dediče in oporočne dediče. Zakoniti dediči so določeni z zakonom, oporočne dediče pa izbere zapustnik sam po svoji volji.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Med zakonite dediče zapustnika spadajo njegovi potomci, njegovi posvojenci in njihovi potomci, njegov zakonec, starši, posvojitelj in njegovi sorodniki, njegovi bratje in sestre ter njihovi potomci in njegovi dedi in babice ter njihovi potomci. Ti sicer dedujejo po dednih redih, pri čemer dediči bližnjega dednega reda izključujejo od dedovanja osebe bolj oddaljenega dednega reda.

Če bo zapustnik sestavil oporoko, bo s tem vsaj deloma izključil iz dedovanja vse ali nekatere izmed dedičev, ki bi sicer dedovali po njem po zakonu.

BRUTO NETO PLAČA

Kdo so nujni dediči in kaj to pomeni?

Tudi če zapustnik sestavi oporoko in svoje premoženje zapusti neki tretji osebi, bodo določene osebe kljub temu obdržale pravico do dela dediščine. Te osebe so nujni dediči in jih z oporoko ni mogoče v celoti izključiti iz dedovanja. Katere osebe so po zakonu nujni dediči?

  • pokojnikovi potomci,
  • pokojnikovi posvojenci in njihovi potomci,
  • pokojnikovi starši in
  • pokojnikov zakonec.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Dedi in babice ter bratje in sestre pokojnika so nujni dediči le, če so trajno nezmožni za delo in nimajo potrebnih sredstev za življenje. Naštete osebe bodo po zapustniku dedovale nujni delež, če bi bile sicer po zakonitem dednem redu upravičene dedovati.

Nujni dediči dedujejo nujni delež!

Koliko torej dedujejo nujni dediči? Nujni delež potomcev, posvojencev in njihovih potomcev ter zakonca znaša polovico tistega deleža, ki bi ga sicer prejeli po zakonitem dednem redu. Nujni delež ostalih dedičev pa znaša tretjino tistega deleža, ki bi ga sicer prejeli po zakonitem dednem redu. Z ostankom zapuščine lahko zapustnik razpolaga po svoji volji.

So nujni dediči lahko razdedinjeni? 

Izjemoma pa je mogoče tudi razdedinjenje nujnih dedičev, in sicer delno ali v celoti. Oporočitelj tako lahko razdedini takšnega dediča le:

  1. če se je ta s kršitvijo kakšne zakonite ali moralne dolžnosti huje pregrešil nad zapustnikom,
  2. če je naklepoma storil kakšno hujše kaznivo dejanje zoper njega ali zoper njegovega zakonca, otroka, posvojenca, ali starše,
  3. če se je vdal brezdelju in nepoštenemu življenju.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja