Go to Top

Javno življenje v Sloveniji bo od jutri dalje zopet deloma ustavljeno

Od jutri dalje bo javno življenje zopet deloma ustavljeno. Nove omejitve naj bi veljale 1 teden, a če se epidemiološka slika ne izboljša je predvideno podaljšanje. Kakšni so torej novi ukrepi, ki bodo jutri stopili v veljavo?

Informativni izračun plače

Se izgubljate med stalno se spreminjajočimi zakoni? PKP5 še ni objavljen v Uradnem listu, medtem pa že pripravljajo PKP6, ki prinaša pomoč gospodarstvu. Vse to vam na brezplačnem webinarju predstavijo naše pravnice, ki sledijo vsej aktualni zakonodaji. Prijavite se na naš brezplačni webinar “Ukrepi delodajalca v času koronavirusa,” ali jim ta individualno svetovanje pišite na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Javno življenje bo deloma ugasnilo

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Petega protikoronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Kakšne omejitve bodo veljale od jutri dalje in kako bo javno življenje ustavljeno?

  1. Gostinci bodo morali zapreti svoja vrata. Dovoljena bo le dostava hrane, in sicer tudi v času policijske ure med 21. uro zvečer in 6. uro zjutraj. Osebni prevzem jedi in pijač bo dovoljen le v času od 6. do 21. ure.
  2. Tudi hoteli bodo zaprti. Izjemoma bodo lahko obratovali hoteli, ki nudijo nastanitev poslovnim delegacijam, diplomatskim in športnim profesionalnim ekipam.
  3. V sklopu trgovskih centov bodo lahko obratovale le živilske trgovine, trgovine z gradbenim in tehničnim materialom ter trgovine s hrano za živali.
  4. Z naslednjim tednom se zapirajo tudi vsi vrtci. Varstvo naj bi bilo zagotovljeno za otroke, katerih starši ne morejo delati od doma in nimajo zagotovljenega varstva. Vzgojiteljice pa bodo morale v teh primerih nositi zaščitno masko.
  5. Tudi igralnice bodo morale zapreti svoja vrata.
  6. Za cvetličarne bodo veljala podobna pravila kot za gostince – dovoljen bo le prevzem ob naročilu ter dostava na doma.
  7. Ko je že kazalo, da so odločevalci prisluhnili apelom frizerjev in kozmetikov, od jutri dalje tudi zanje velja popolna prepoved obratovanja.
  8. Dijaški in študentski domovi bodo zaprti, bo pa omogočeno bivanje tistim študentom in dijakom, ki nimajo možnosti drugega bivanja.
  9. Za javni potniški promet se uvaja poletni vozni red.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Javno življenje se ustavlja, delodajalci pa naj zaposlenim omogočijo delo od doma

Ob tem, ko se javno življenje deloma ustavlja Vlada apelira na delodajalce naj, kjer je to mogoče, omogoči zaposlenim delo od doma. Delodajalci, če imate zaposlenega, ki dela od doma, morate to prijaviti Inšpektoratu Republike Slovenije za delo (IRSD). Pred tem morate preveriti, ali je stanovanje vašega zaposlenega varno in primerno za opravljanje dogovorjenega dela. Da bo delavec delo opravljal na domu, pa mora pisati tudi v sklenjeni pogodbi o zaposlitvi. Če ne veste kako skladno z zakonodajo urediti tovrstno delo za svojega zaposlenega pišite našim pravnikom na data@data.si in povprašajte po ponudbi za individualno svetovanje!

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Javno življenje je deloma že ugasnjeno

Javno življenje je deloma ugasnilo že ob začasni splošni prepovedi gibanja. Novi odlok je dosedanje ukrepe le še zaostril. Tako glede prestopanja mej ne spreminja ničesar in ostaja veljaven sedanji odlok. Enako velja za športne aktivnosti.

BRUTO NETO PLAČA

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja