Go to Top

PKP5 predvideva tudi ukrepe za pomoč samozaposlenim!

PKP5 – Covid-19 še vedno pušča posledice na vseh področjih. V zadnjih mesecih so bili ena izmed ranljivejših skupin samozaposleni. Ob pripravi novega protikoronskega paketa se je zdelo, da bo vlada pozabila na samostojne podjetnike, a je v osnutku besedila PKP5 vlada na koncu le predvidela nekatere ukrepe, s katerimi bo pomagala samozaposlenim.

Informativni izračun plače

Podjetniki, ali veste, kateri ukrepe lahko koristite po PKP4? V pripravi je PKP5. Naši pravni strokovnjaki so v stiku z vso aktualno zakonodajo na tem področju in vam lahko svetujejo, katera državna pomoč vam pripada, če je vaše poslovanje okrnjeno zaradi epidemije. Pišite nam na data@data.si.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Po PKP5 samozaposleni oproščeni plačevanja prispevkov, dobili bi temeljni dohodek

Če zaradi epidemije samozaposleni ne bodo mogli delati ali pa bodo dejavnost lahko opravljali samo v zmanjšanem obsegu, bodo oproščeni plačevanja prispevkov. Prejemali bodo tudi temeljni mesečni dohodek. Do tega bodo upravičeni samozaposleni, ki bodo zabeležili 30-odstotni upad prihodkov v letošnjem letu glede na lansko leto. Od oktobra do decembra naj bi bili po PKP5 tovrstni posamezniki oproščeni plačila prispevkov, prejemali pa bi 700 evrov temeljnega dohodka.

Četrti protikoronski paket

Samozaposleni v karanteni po PKP5

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Četrtega protikoronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Predvidene naj bi bile tudi spremembe v primeru karantene. Naj namreč spomnimo, da je bila situacija pri samozaposlenih v primerih karantene v zadnjih mesecih zelo negotova.

Zaposleni v karanteni so namreč po zakonodaji upravičeni do nadomestila v višini 50, 80 ali 100 odstotkov plače, delodajalec pa lahko zanje uveljavlja povračilo izplačanih nadomestil plač, če ne more organizirati dela od doma.

Če pa je odločbo z odreditvijo karantene prejel samozaposleni in zato ni mogel opravljati svoje dejavnosti, do nadomestila za karanteno ali kakršnekoli druge državne pomoči (npr. plačanih prispevkov) ni bil upravičen. Več o tem si lahko preberete v našem članku “Samozaposlen sem, pa moram v karanteno – ostal sem brez pomoči!”

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

V osnutku PKP5 je sedaj podan tudi predlog, ki določa, da naj bi država samozaposlenemu v primeru 10-dnevne karantene delno povrnila izgubljeni dohodek. Ta naj bi znašal 250 evrov. Enak znesek naj bi samozaposleni prejeli tudi, če je karantena odrejena njihovemu otroku.

Pravni nasvet

Plačana bolniška odsotnost za samozaposlene?

Že pred pojavom koronavirusa so se sicer pojavljali tudi pozivi za uvedbo plačane bolniške odsotnosti za samozaposlene, a o tem zaenkrat država ne razmišlja.

 

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja