Go to Top

Samozaposlen sem, pa moram v karanteno – ostal sem brez pomoči!

Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val ureja pravico do nadomestila plače delavcem, ki zaradi odrejene karantene ne morejo opravljati dela. Status posameznika, ki je samozaposlen, pa je trenutno mnogo bolj negotova, saj posamezniku, ki je samozaposlen, nadomestilo za karanteno ne pripada.

Informativni izračun plače

Vam vaš delodajalec plač ne izplačuje redno ali imate druge probleme z izplačili? Naša pravniki imajo bogate izkušnje na področju delovnega prava – z veseljem vam bodo priskočili na pomoč. Pišite jim na [email protected] ali jih pokličite na 01 600 1530.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Višina nadomestila plače

Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val ureja pravico do nadomestila plače delavcem, ki zaradi odrejene karantene ne morejo opravljati dela. Do nadomestila plače je posameznik upravičen le, če delodajalec ne more organizirati dela od doma.

Četrti protikoronski paket

Višina nadomestila plače znaša:

  • 100 % povprečne mesečne plače delavca – če mu je karantena odrejena zaradi stika z okuženo osebo na delovnem mestu
  • 80% povprečne mesečne plače delavca – če je odločbo o karanteni prejel ob prihodu v Slovenijo, a se je država ob njegovem odhodu nahajala na zelenem ali rumenem seznamu. 80 % pripada tudi delavcu, ki mu je bila karantena odrejena zaradi stika z okuženim izven delovnega mesta

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

  • 50% plače, ki bi jo prejel ob opravljanju dela (pri tem pa ne manj kot 70% minimalne plače) – če je odšel v v državo na rdečem seznamu in delodajalcu najmanj en dan pred odhodom predložil izjavo o uveljavljanju izjem, ki jih določa 15%5 ZIUPDV. Izjeme so:
    • smrt zakonca ali zunajzakonskega partnerja ali smrt otroka, posvojenca ali otroka zakonca ali zunajzakonskega partnerjaž
    • smrt staršev (oče, mati, zakonec ali zunajzakonski partner starša, posvojitelj)
    • rojstva otroka
  • 0% plače – če je posameznik odšel v državo na rdečem seznamu in ne uveljavlja izjem

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Samozaposlen posamezniki – bojim se karantene!

Status posameznika, ki je samozaposlen, pa je trenutno mnogo bolj negotova. Samozaposlen posameznik je lahko v prvem valu epidemije, če zaradi situacije ni mogel opravljati svojega dela, prejel mesečni temeljni dohodek, zaprosil pa je lahko tudi za oprostitev plačila prispevkov. Kaj pa se zgodi s posameznikom, ki je samozaposlen, in mora zaradi tesnega stika z okuženo osebo v karanteno?

Pravni nasvet

Karanteno vam lahko odredi epidemiološka služba NIJZ

Epidemiološka služba NIJZ ob pozitivnem testu prične voditi epidemiološko preiskavo. Z njo med drugim tudi identificira kontakte, ki so bili v stiku z obolelim in predlaga potrebne ukrepe. Epidemiološka služba v primerih tesnega stika predlaga karanteno, na podlagi katere Ministrstvo za zdravje izda odločbo. Če samozaposlen prejme odločbo z odreditvijo karantene in zato 10 dni ne more opravljati svoje dejavnosti, ni upravičen do nadomestila za karanteno ali kakšne druge državne pomoči, kot so npr. plačani prispevki za socialnost varnost.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja