Go to Top

Izdelki različne kakovosti – so jim šteti dnevi?

Izdelki različne kakovosti

Izdelki različne kakovosti bi lahko doživeli svoj konec, če bo sprejet predlog zakona o varstvu potrošnikov. Kaj pomeni besedna zveza izdelki različne kakovosti? Kakšne spremembe še predvideva predlog zakona?

Odprtje s.p. na DATA točki je hitro in enostavno!

Kaj so izdelki različne kakovosti?

Predlog zakona prepoveduje t.i. dvojno kakovost blaga oz. izdelke različne kakovosti. To enostavno povedano pomeni, da na slovenskih (ter tudi drugih evropskih) trgovinskih policah ne bo več različnih kakovosti izdelkov iste blagovne znamke. Izdelki različne kakovosti so bile na primer čokolade Milka. Po novem predlogu bo tako mogoče v slovenskih trgovinah milko kupiti, ki bo enake kakovosti kot je na primer milka na nemškem trgu. Tako bi lahko izdelki različne kakovosti postali preteklost. A pozor. Po zakonskem predlogu bo kakovost sicer lahko različna, ampak potem ne bo smela biti enako označena.

Pretvorite bruto plačo v neto z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Povračila za prehrano bodo (lahko) s septembrom višja!

Izdelki različne kakovosti zgodovina? Kaj še prinaša predlog zakona?

Poleg tega, da bi lahko izdelki različne kakovosti postali zgodovina, pa predlog zakona prinaša še nekatere spremembe. Nekaj od njih smo strnili v par alinej:

  • Bolj jasna opredelitev obveznosti podjetij, kako in v kakšnih okoliščinah morajo pri ponujajo popustov označiti prejšnjo oz. znižano ceno;
  • Nova ureditev pogodbe o dobavi digitalne vsebine in digitalne storitve;
  • Določitev obveznosti spletnih tržnic, da potrošniku podajo dodatne informacije o razvrstitvi ponudb in o tem, ali se v konkretnem primeru prek spletne tržnice sklepa pogodba s podjetjem in potrošnikom;
  • Uvedba hierarhije t.i. jamstvenih zahtevkov potrošnika proti prodajalcu zaradi neskladnosti blaga;
  • Pravica potrošnika do zavrnitve (potrošnik bi lahko takoj odstopil od pogodbe, če se neskladnost blaga pojavi v 30 dneh od dobave blaga, ne da bi mu bilo treba prej zahtevati popravila ali zamenjave blaga);
  • Ureditev določenih vidikov tržnih garancij (ki bi morala biti izdana brezplačno in v slovenskem jeziku, ko je blago namenjeno prodaji na ozemlju Slovenije).

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Predlog precej obširen

Predlog zakona o varstvu potrošnikov, ki med drugim prepoveduje, da bi bili izdelki različne kakovosti, je sicer precej obširen. Kaj vse prinaša novela, lahko preberete na tej povezavi. Državni zbor bi naj predlog obravnaval po nujnem postopku. Kot skrajni rok za sprejetje bi naj bil 25.12.2022.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja