Go to Top

Dohodki od kapitala

Dohodki od kapitala morajo biti Finančni upravi RS oddani do  28. februarja 2021. FURS letos podaljšuje rok do ponedeljka, 1.3.2021.

Dohodki od kapitala zajemajo prihodke od najemnin, kot tudi lani prejete obresti in ustvarjene kapitalske dobičke. Napovedi je treba oddati tudi v primeru, ko govorimo o dohodkih od kapitala doseženi izven Slovenije.

Informativni izračun plače

Vas zanima tudi davek na premoženje, ki obremenjuje vse lastnike nepremičnin – tudi tiste, ki nepremičnine ne oddajajo? Potemtakem si preberite si prispevek Davek na premoženje – se mu je možno izogniti?

Informativni izračun dohodnine

Ne pozabite, do kdaj morajo biti FURS-u javljeni dohodki od kapitala!

Do 1. marca  je treba vložiti:

  • napovedi za odmero dohodnine od dohodkov iz kapitala (dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov, obresti na denarne depozite, drugih obresti in dividend),
  • za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem,
  • napovedi za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov.

Podpisane vloge morajo zavezanci oddati po pošti ali osebno na pristojni finančni urad oziroma izpostavo. Vloge povezane z dohodki od kapitala lahko ti oddajo tudi prek Fursovega sistema eDavki.

Informativni izračun za normirance

Dohodki od kapitala – prijaviti morate tudi prihodke od oddajanja nepremičnin

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem morajo zavezanci, ki so v letu 2020 fizičnim osebam oddali v najem premično ali nepremično premoženje, oddati na pristojni davčni urad do 1. marca 2021.

Davek od najemnin je že od leta 2013 dokončen davek, davčna stopnja pa znaša 27,5 odstotkov od davčne osnove. Ta se izračuna v višini prejete najemnine, zmanjšane za 15 odstotkov normiranih stroškov ali za dejanske stroške vzdrževanja premoženja, če jih je poravnal najemodajalec sam.

Rezidenti Slovenije so dolžni napovedati vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem z virom v in zunaj Slovenije. Nerezidenti pa le dohodek iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji, pojasnjujejo na Fursu.

Pravni nasvet

Dohodki od kapitala- kdo ne oddaja napovedi?

Tudi letos napovedi niso dolžni vložiti zavezanci, katerih dohodki od kapitala so doseženi iz oddajanja v najem skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (npr. hišniških stanovanj) prek upravnikov. Akontacijo dohodnine je moral za prejemnika dohodka izračunati, odtegniti in plačati upravnik večstanovanjske stavbe. Prav tako napovedi niso dolžni vložiti tisti zavezanci, ki oddajajo stanovanja v najem podjetjem ali podjetnikom (d.o.o., s.p., društva, zavodi…). Ti dohodki od kapitala so že poročani preko obrazcev REK, ki jih pošiljajo plačniki najemnine.

Potrebujete <strong><a href=”https://data.si/podjetniske-storitve/pravno-svetovanje/”>pravni nasvet</a></strong>? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na <strong><a href=”mailto:data@data.si”>data@data.si</a></strong>.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja