Go to Top

Plačilo najemnine fizični osebi 2020: višja obdavčitev fizičnih oseb

Plačilo najemnine fizični osebi 2020 in spremembe

Plačilo najemnine fizični osebi je znano vsem tistim podjetjem in podjetnikom, ki imajo v najemu poslovne prostore. Na tem področju je v letošnjem letu prišlo tudi do nekaterih sprememb, in sicer do predrugačene obdavčitve fizičnih oseb glede kapitalskih dobičkov in tudi dohodkov iz premoženja. Kako je po novem urejeno plačilo najemnine fizični osebi 2020 ?

Informativni izračun plače

Plačilo najemnine fizični osebi 2020: kaj to je?

Podjetja in podjetniki, ki imajo v najemu prostore, morajo poznati plačilo najemnine fizični osebi 2020, saj ne gre za običajno plačilo računa.

Potrebujete davčno svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Še vedno mora izplačevalec (podjetje ali podjetnik) ob vsakokratnem plačilu najemnine na osebni transakcijski račun najemodajalca odvesti in plačati tudi dohodnino, prav tako pa mora oddati obračun dohodka od oddajanja v najem, na obrazcu REK-2, preko portala eDavki.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Plačilo najemnine fizični osebi 2020: primer izračuna

Zaradi lažjega razumevanja samo v nadaljevanju predstavili primer izračuna, kako je videti plačilo najemnine fizični osebi 2020 ob pogodbeni vrednosti najemnine v višini 1.500 evrov.

Informativni izračun dohodnine

(najemnik je pravna oseba oziroma samostojni podjetnik posameznik):

Bruto 1.500 €
Normirani odhodki (15 %) 225 €
Davčna osnova (75 %) 1.275€
Davek (27,5 %) 350,63 €
Neto 1.149,37 €

Davek se nakaže na predpisan transakcijski račun Finančne uprave Republike Slovenije (FURS), neto plačilo najemnine fizični osebi 2020 pa na osebni račun najemodajalca.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Plačilo najemnine fizični osebi 2020: višja obdavčitev fizičnih oseb!

Fizična oseba, prejemnik dohodka, teh nakazil ne upošteva v svoji letni dohodninski napovedi, ker gre za t.i. dokončno obdavčitev. Normirani odhodki so se v primerjavi s prejšnjimi leti zvišali, in sicer iz 10 % na 15 %.

Lastniki/najemodajalci, fizične osebe, imajo možnost, da z računi in podobnimi dokazili uveljavljajo dejanske stroške vzdrževanja nepremičnine.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Pravni nasvet

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Plačilo najemnine fizični osebi 2020: kako je z oddajo napovedi?

V primerih oddajanja v najem fizična oseba fizični osebi, mora najemodajalec sam oddati napoved in davčni obračun. Pri izračunu upošteva enako višino normiranih odhodkov in stopnjo davka, kot je prikazana zgoraj.

Plačilo najemnine fizični osebi 2020 torej zajema tako davek kot neto znesek, ki ga dobi najemodajalec. Seveda za podjetje ali podjetnika celotni znesek pomeni strošek, ki znižuje davčno osnovo in tudi dobiček.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja