Go to Top

Dohodek iz oddaje premoženja v najem

Dohodek iz oddaje premoženja v najem terja ureditev nekaterih podrobnosti!

Dohodek iz oddaje premoženja v najem je opredeljen kot dohodek, ki je dosežen z oddajanjem nepremičnin in premičnin v najem.

Informativni izračun plače

Za oddajanje premoženja morate z najemnikom skleniti pogodbo

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Za oddajanje premoženja šteje le tisto, kar ima zasnovo v pogodbi ali na drugi pravni podlagi. S čimer najemodajalec prepusti najemniku določeno premoženje oziroma pravico do njegove uporabe. Posledično je najemnik dolžan plačati najemnino ali drugo nadomestilo.

Med najbolj pogoste posle pri oddajanju premoženja štejemo najem, zakup, podnajem in vzajemno oddajanje premoženja v najem. Iz tovrstnih poslov najpogosteje izhaja tudi dohodek iz oddaje premoženja v najem.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Dohodek iz oddaje premoženja v najem se obdavčuje enkratno in dokončno!

Dohodek iz oddaje premoženja v najem se obdavčuje ceduralno (enkratno in dokončno) po 25 odstotni proporcialni davčni stopnji od davčne osnove. Pri čemer se ta ne všteva v letno davčno osnovo za odmero dohodnine na letni ravni. Davčna osnova se sicer zniža za normirane stroške v višini 10 odstotkov od doseženega dohodka.

Tako lahko davčni zavezanec namesto normiranih stroškov uveljavlja dejanske stroške vzdrževanja premoženja. V primeru, da je dohodek iz oddaje premoženja v najem dosežen z oddajanjem kmetijskega zemljišča, gozdnega zemljišča ali na podlagi podnajema, se normirani in dejanski stroški ne priznavajo.

podjetniško svetovanje

Davčni zavezanci – ne pozabite oddati napovedi dohodnine!

Vsi tisti, ki pridobivajo dohodek iz oddaje premoženja v najem, se torej uvrščajo med davčne zavezance. Zato naj ne pozabijo oddati napovedi dohodnine do 28. februarja  za preteklo leto.

Informativni izračun dohodnine

Kakšne pa so globe?

V primeru, da posameznik napovedi ne vloži ali zamudi zakonsko določen rok, se ga kaznuje z globo od 250 do 400 evrov. Medtem ko se posameznika oglobi tudi v slučaju, da navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke. Višina sankcij takrat znaša od 400 – 5000 evrov. S samoprijavo pa davčni zavezanci niso odgovorni za prekrške, temveč morajo izpolniti zgolj davčno obveznost z vključenimi obrestmi.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Napoved lahko oddate tudi preko sistema eDavki

Oddajo napovedi lahko izvedejo preko storitev elektronskega poslovanja FURS oziroma aplikacije eDavki. Imajo pa tudi možnost oddaje osebno ali po pošti, in sicer pri finančnem uradu, kjer je davčni zavezancev vpisan v davčni register. Elektronska oddaja  je mogoča od 6. januarja . A najkasneje do 28. februarja !

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja