Go to Top

Dohodek iz oddaje premoženja v najem

Dohodek iz oddaje premoženja v najem je opredeljen kot dohodek, ki je dosežen z oddajanjem nepremičnin in premičnin v najem.


Vam obdavčitev opravljanja dejavnosti “oddajanje nepremičnin v najem” pri tem ni prav jasna? Pri podjetju Data d.o.o. smo pripravili prav poseben seminar, ki osvetli vidike obveznosti nekoga, ki oddaja nepremičnine s statusom sobodajalca ali kot samostojni podjetnik (s.p.). V kolikor potrebujete strokovno pomoč pri pripravi najemne pogodbe pa pišite našim pravnikom na [email protected] ter povprašajte za ponudbo!

Informativni izračun plače

 

Za oddajanje premoženja morate z najemnikom skleniti pogodbo


Za oddajanje premoženja šteje le tisto, kar ima zasnovo v pogodbi ali na drugi pravni podlagi. S čimer najemodajalec prepusti najemniku določeno premoženje oziroma pravico do njegove uporabe. Posledično je najemnik dolžan plačati najemnino ali drugo nadomestilo.

Med najbolj pogoste posle pri oddajanju premoženja štejemo najem, zakup, podnajem in vzajemno oddajanje premoženja v najem. Iz tovrstnih poslov najpogosteje izhaja tudi dohodek iz oddaje premoženja v najem.

 

Dohodek iz oddaje premoženja v najem se obdavčuje enkratno in dokončno!

Dohodek iz oddaje premoženja v najem se obdavčuje ceduralno (enkratno in dokončno) po 25 odstotni proporcialni davčni stopnji od davčne osnove. Pri čemer se ta ne všteva v letno davčno osnovo za odmero dohodnine na letni ravni. Davčna osnova se sicer zniža za normirane stroške v višini 10 odstotkov od doseženega dohodka.

Tako lahko davčni zavezanec namesto normiranih stroškov uveljavlja dejanske stroške vzdrževanja premoženja. V primeru, da je dohodek iz oddaje premoženja v najem dosežen z oddajanjem kmetijskega zemljišča, gozdnega zemljišča ali na podlagi podnajema, se normirani in dejanski stroški ne priznavajo.

Davčni zavezanci – ne pozabite oddati napovedi dohodnine!

Vsi tisti, ki pridobivajo dohodek iz oddaje premoženja v najem, se torej uvrščajo med davčne zavezance. Zato naj ne pozabijo oddati napovedi dohodnine do 28. februarja 2020 za preteklo leto.

Kakšne pa so globe?

V primeru, da posameznik napovedi ne vloži ali zamudi zakonsko določen rok, se ga kaznuje z globo od 250 do 400 evrov. Medtem ko se posameznika oglobi tudi v slučaju, da navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke. Višina sankcij takrat znaša od 400 – 5000 evrov. S samoprijavo pa davčni zavezanci niso odgovorni za prekrške, temveč morajo izpolniti zgolj davčno obveznost z vključenimi obrestmi.

Napoved lahko oddate tudi preko sistema eDavki

Oddajo napovedi lahko izvedejo preko storitev elektronskega poslovanja FURS oziroma aplikacije eDavki. Imajo pa tudi možnost oddaje osebno ali po pošti, in sicer pri finančnem uradu, kjer je davčni zavezancev vpisan v davčni register. Elektronska oddaja za leto 2019 je mogoča od 6. januarja 2020. A najkasneje do 28. februarja 2020!

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Morda vas zanima tudi:

  1. Manj dni dopusta v letu 2020 zaradi prenehanja veljavnosti kolektivne pogodbe
  2. Kalkulatorji za informativne izračune
  3. Bruto – neto izračun plače
  4. Minimalna plača

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja