Go to Top

Znižanje DDV za nepredelana živila? Predlog ZPS

Znižanje DDV predlaga Zveza potrošnikov Slovenije

Znižanje DDV in uvedba vavčerjev za hrano sta predloga Zveze potrošnikov Slovenije. Pozvali so vlado k reševanju problema zaradi dviga cen hrane, ki so med drugim tudi posledice vojne v Ukrajini. Te se namreč kažejo na kmetijsko-živilskih trgih.

Informativni izračun plače

Predlog za znižanje DDV za nepredelana živila

V sporočilu za javnost so v Zvezi potrošnikov Slovenije zapisali, da predlagajo, da vlada preuči možnosti za znižanje DDV oz. ukinitev DDV za nepredelana živila. To so na primer sadje, zelenjava, stročnice, olje, moka ipd. V Španiji in Nemčiji so med drugim pozivi k ničelnemu DDV-ju za zelenjavo, sadje in stročnice.

Se odločate za odprtje s.p.? Pokličite na 01/600-1530!

davčno svetovanje

Preberite še – kaj je z marcem drugače glede bolniške odsotnosti?

Znižanje DDV in boni za hrano?

Predlog ZPS, ki predvideva znižanje DDV za nepredelana živila, vsebuje tudi uvedbo bonov oz. vavčerjev za hrano za socialno ogrožene. Prav tako so predlagali, da se vlada nemudoma loti ukrepov in kampanje zavržkov hrane kot trajnostno in socialno naravnanega ukrepa.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiran s.p.?

EK za zaščito potrošnikov

Evropska komisija je nedavno (tudi zaradi rusko-ukrajinske situacije) objavila sporočilo za javnost o zaščiti prehranske varnosti in preskrbe s hrano ter o krepitvi odpornosti živilskega sistema EU. Pri ZPS se strinjajo s stališčem Evropske komisije o tem, da se mora zaščititi potrošnike pred visokimi cenami hrane. Kot že omenjeno, v ZPS predlagajo znižanje DDV ter uvedbo bonov oz. vavčerjev za hrano. Prav tako pozdravljajo izvajanje načrta za bolj trajnosten in odporen prehranski sistem.

Popoldanski s.p. je odlična rešitev za dodaten zaslužek!

Članice EU potrebujejo trajnostno usmerjen in stabilen prehranski sistem

ZPS še opozarja, da članice Evropske Unije potrebujejo trajnostno usmerjen in stabilen prehranski sistem. S tem se strinja tudi Evropska komisija. EU mora dolgoročni znižati odvisnost od uvoza krme ter povečati porabo rastlinskih živil v prehrani, sploh stročnic. Evropska komisija je še sporočila, da je EU samozadostna v veliki meri glede ključnih kmetijskih proizvodov. Evropska Unija je namreč glavna izvoznica pšenice, ječmena, koruze in sladkorne pese. V veliki meri je EU samozadostna glede živalskih proizvodov (vključno z mlečnimi izdelki in mesom), razen morskih sadežev.

Če bo vlada prisluhnila predlogu ZPS, ki predlaga znižanje DDV in uvedbo bonov za hrano, bo pokazal čas.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja