Go to Top

Zakon o pravilih cestnega prometa – novosti

Zakon o pravilih cestnega prometa prinaša številne novosti

Zakon o pravilih cestnega prometa je s sprejemom novele v sredini julija doživel kar nekaj sprememb. Novi Zakon o pravilih cestnega prometa tako uvaja nižje kazni za prehitro vožnjo in višje kazni za uporabo telefona med vožnjo. Končno pa je zakonsko urejena tudi možnost dovoljenja za zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju. To je kar zajeten zalogaj sprememb, saj smo bili letos že tudi priča novemu davku na motorna vozila.

Informativni izračun plače

Zakon o pravilih cestnega prometa – zavijanje desno pri rdeči luči po novem dovoljeno

Potrebujete zanesljivo računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Zakon o pravilih cestnega prometa uvaja novost, da je dovoljeno zavijati desno, tudi pri rdeči luči na semaforju, vendar le, če je smer prosta.

Novela zakona posveča posebno pozornost tudi varstvu kolesarjev. Po novem je določena primerna bočna razdalja pri prehitevanju kolesarjev, ki znaša 1,5 metra.

pravno svetovanje

Zakon o pravilih cestnega prometa – urejena je tudi vožnja z električnimi skiroji

Z novelo se določajo tudi pogoji za udeležbo lahkih motornih vozil v prometu, kamor sodijo invalidski vozički ter električni skiroji in rolke. Vozniki teh vozil bodo morali voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Če kolesarska pot ni urejena, pa bodo lahko vozili ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je največja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro. Voznik in potnik na kolesu in lahkem motornem vozilu, razen voznik invalidskega vozička na motorni pogon, morajo imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Zakon o pravilih cestnega prometa – kazni prej in zdaj

Prekoračitev omejitve hitrosti v naselju, kjer je omejitev 50km/h:

Prekoračitev za: Kazen prej: Kazen po novem:
Do 5km/h 40 EUR
5-10 km/h 80 EUR 40 EUR
10-20 km/h 250 EUR 120 EUR
20-30 km/h 500 EUR 250 EUR
30-50 km/h 1000 EUR 500 oz. 750 EUR

 

Želim se prijaviti na e-novice

Zakon o pravilih cestnega prometa končno ureja tudi vožnjo avtomatiziranih vozil

Zakon o pravilih cestnega prometa ureja, da se na cesti določi območje, kjer se lahko preizkuša vožnja avtomatiziranih vozil. Sem spadajo vsa motorna vozila z vgrajenimi sistemi prve, druge ali tretje stopnje po mednarodnem standardu SAE J3016. To so vozila, ki lahko samostojno vozijo v prometu brez ukrepanja voznika. Vsa avtomatizirana vozila morajo imeti oznako »CAV«, voznik pa mora biti ves čas v pripravljenosti. O vsakokratni preizkušnji avtomatiziranih vozil pa morajo njihovi proizvajalci o preizkusu obvestiti policijo ali prometno-informacijski center.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja