Go to Top

Kolesarjenje v službo – naložba?

Kolesarjenje v službo ima dolgoročne koristi za podjetje

Kolesarjenje v službo je eden izmed načinov, kako izboljšati zdravje in počutje zaposlenih ter hkrati prihraniti! Namesto, da nam jutranja gneča na cesti povzroča stres, kolesarjenje stres odžene in izboljša naše počutje, tik preden vstopimo v delovni prostor.

Kolesarjenje je telovadba, s katero prispevamo h krepitvi imunskega sistema in k čistejšemu ozračju, v kolikor je zamenjava za avtomobil. Ker se tudi infrastruktura spreminja in so kolesarske poti z leti bolj urejene, lahko pričakujemo porast povpraševanja po trgovinah s kolesi in servisih koles.

Informativni izračun plače

Kolesarjenje na delo – dolgoročna korist za podjetje

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Če je kolesarjenje na delo utečena praksa prihoda delavcev na delovno mesto, lahko za podjetje to v pomeni:

    • manjše izdatke za povračilo stroškov poti na delo
    • manj stroškov za zagotavljanje novih parkirišč
    • manj odsotnosti z dela zaradi zdravstvenih razlogov
    • manj službenih poti
    • neposredne dohodke iz parkirnin

Informativni izračun za normirance

Posledično manjša bolniška odsotnost in večje zadovoljstvo zaposlenih

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

S spodbujanjem aktivnega prihoda na delo in osveščanjem o škodljivosti sedečega življenjskega sloga lahko občutno pripomoremo k splošnemu zdravju zaposlenih in zmanjšanju pojava bolezni srca in ožilja ter drugih negativnih posledic na zdravje. Kjer sta kolesarjenje ali hoja na delovno mesto utečena praksa, je povprečna letna bolniška odsotnost manjša, zadovoljstvo zaposlenih pa večje v primerjavi s tistimi, ki se redno vozijo z avtomobilom.

Informativni izračun dnevnice

Pot v službo s kolesom lahko postane stalna praksa, če delavcem ponudite službena kolesa

Kolesarjenje v službo postane bolj priljubljeno, kadar delodajalec priskrbi službena kolesa, ki so v lastni ustanove in jih zaposleni lahko uporabljajo v službene namene. Kolesa morajo biti varna za uporabo v prometu, imeti morajo luči in odsevnike, prilagojena morajo biti za mestno vožnjo, nastavljivost višine sedeža pa mora biti dovolj enostavna, da zaposleni s tem ne izgublja časa. Kolesarjenje je tudi veliko prijetnejše v kolikor ima kolo prtljažnik ali košaro, kamor lahko zaposleni odloži manjšo prtljago – torbo, računalnik. Dobro pa je poznati tudi Zakon o pravilih cestnega prometa.

Pravni nasvet

Kako se lotiti projekta?

Da bo kolesarjenje v službo postalo stalna praksa, je potrebno najprej zagotoviti službena kolesa. Vzpostaviti je potrebno sistem rezervacije, izposoje in obveščanja o okvarah. Ustanova mora tudi zagotoviti prostor, kjer bodo kolesa varno spravljena in hkrati dobro dostopna. Če je prostor pod streho, so  kolesa bolje ohranjena, potrebnih je manj popravil, življenjska doba kolesa pa se podaljša. Kolesa je navsezadnje treba nujno tudi vzdrževati.

Kolesa lahko tudi promovirajo podjetje, lahko so v barvah ustanove, z njenim logotipom.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja