Go to Top

Za otroško delo obvezno soglasje

Za otroško delo pri kateremkoli projektu potrebujete soglasje Inšpektorata za delo RS.

Po naši zakonodaji je sicer delo otrok, ki še niso dopolnili 15. let, prepovedano. Dovoljeno je le izjemoma, če otrok sodeluje pri snemanju filmov, oglasov, umetniških del ali v drugih kulturnih in športnih nastopih. Med 13. in 15. letom lahko otroci opravljajo tudi druga lažja dela, vendar le v času šolskih počitnic. V obeh primerih veljajo stroga pravila in omejitve, ki jih zaradi posebnega varstva za otroško delo predpisuje že Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1).

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Novi v podjetništvu? Na katere vse obveznosti se morate pripraviti?

Več informacij

Več o otroškem delu smo že pisali v prispevku Delo otrok – kaj morate vedeti?

Otroško delo – obvezno dovoljenje!

Povpraševanja za otroško delo je v zadnjih letih vedno več, vendar pa morajo biti podjetja pozorna, da imajo starši za otroke dovoljenje. Brez njega lahko sodelovanje otrok pri pripravi oglasov inšpektor za delo tudi prepove!

otroško delo

Na Inšpektoratu RS za delo (IRSD) so nam povedali, da so v letu 2016 izdali 669 dovoljenj za delo otrok. V letu 2015 so takih dovoljenj izdali 652. Še v letu 2014 je bilo takih dovoljenj le 296, vendar pa se je očitno povpraševanje za otroško delo zelo povečalo. Letos so sicer do septembra izdali 160 dovoljenj.

Raje po dovoljenje kot prepoved

IRSD pa je v letih 2016 in 2017 že izdal tudi nekaj odločb o prekršku.

V minulem obdobju inšpektorji za delo večkrat prepovedali delo otrok.

Klikni in deli

Izdali so jih, ker so pravne osebe in njihove odgovorne osebe omogočile delo otrok brez predhodnega dovoljenja inšpektorja za delo, kot je to določeno v 211. členu ZDR-1. Ta člen sicer ureja delo otrok, mlajših od 15. let. V 4. odstavku določa, da mora otroško delo mlajših od 15. let izrecno dovoliti inšpektor za delo. Zahtevek za izdajo dovoljenja mora vložit otrokov zakoniti zastopnik.

Potrebujete pravno svetovanje pri urejanju kadrovske dokumentacije?
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na [email protected].

Hkrati so v minulih dveh letih izdali tudi nekaj upravnih odločb, s katerimi je inšpektor za delo podjetjem do odprave nepravilnosti prepovedal sodelovanje oziroma opravljanje dela otrok, ker za to niso pridobile dovoljenja inšpektorja za delo.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja