Go to Top

Delo otrok mlajših od 15 let – je dovoljeno ali ne?

Delo otrok je izjemno regulirano – a otroci določene starosti in pod določenimi pogoji lahko delajo

V medijih nemalokrat zasledimo poročila o izkoriščanju dela otrok v nam eksotičnih državah. Pa ste se kdaj vprašali kako je z delo otrok urejeno v Sloveniji? Je dovoljeno in kdaj? V nadaljevanju preberite kako je pri nas urejeno delo otrok, ki še niso dopolnili 15 let starosti. Za nasvet se lahko obrnete na naše pravne strokovnjake.

Informativni izračun plače

Delo otrok in splošna zakonska prepoved

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa splošno prepoved za delo otrok, ki so mlajši od 15 let. Pogodba o zaposlitvi, ki bi jo sklenila oseba, ki še ni dopolnila 15 let starost, je tako nična pogodba.

Mladostniki med 15. in 17. letom lahko veljavno sklenejo pogodbo o zaposlitvi in se redno zaposlijo, čeprav še niso polnoletni.

Zakon pa določa tudi izjeme. Otrok, mlajši od 15 let, lahko tako izjemoma, proti plačilu, sodeluje pri snemanju filmov, pripravi in izvajanju umetnostnih, scenskih in drugih del s področja kulturne, umetniške, športne in oglaševalne aktivnosti.

Otrok, ki je dopolnil 13 let, lahko opravlja lažje delo tudi v drugih dejavnostih, a le pod določenimi pogoji. Takšno delo namreč lahko traja najdalj 30 dni v posameznem koledarskem letu in le v času šolskih počitnic. Poleg tega pa takšno delo ne sme ogrožati njegove varnosti, zdravja, morale, izobraževanja in razvoja.

Regres za upokojence 2021

Delo otrok in predhodno dovoljenje inšpektorja za delo

V vsakem primeru je delo otrok dovoljeno le po predhodnem dovoljenju inšpektorja za delo. Inšpektor lahko takšno dovoljenje izda na podlagi zahtevka otrokovega zakonitega zastopnika.

Pravni nasvet

Omejitve glede delovnega časa

Delovnopravna zakonodaja določa tudi posebne omejitve glede delovnega časa otrok.
Če opravljajo lažje delo med šolskimi počitnicami, je njihov delovni čas omejen na sedem ur dnevno in 35 ur tedensko.

Če otrok dela v šolskem letu izven časa, določenega za pouk, je delovni čas še strožje omejen. Delo tako ne sme trajati več kot dve uri na dan in ne več kot 12 ur na teden.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Otrokom je v vsakem primeru prepovedano opravljati nočno delo med osmo uro zvečer in šesto uro zjutraj. V vsakem 24-urnem obdobju pa jim je potrebno zagotoviti dnevni počitek v trajanju najmanj 14 zaporednih ur.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja