Go to Top

Vračilo regresa, ki ga je za zaposlene krila država – v katerih primerih?

Vračilo regresa – regres je določenim dejavnostim financirala država

Vračilo regresa – za zaposlene v nekaterih dejavnostih je regres za letni dopust financirala država. V katerih primerih bodo morali delodajalci prejeto pomoč vračati? Če imate kakršnakoli vprašanja glede regresa ali drugo vprašanje glede delovnega prava, lahko kontaktirate naše pravne svetovalce. Naročite se za termin plačljivega pravnega svetovanja na telefonsko številko 01/600-1530 ali nam pišite na elektronski naslov [email protected].

Informativni izračun plače

Vračilo regresa – država nekaterim dejavnostim financirala regres za letni dopust 2021

V 28 dejavnostih (turistične, gostinske, športne in kulturne dejavnosti) je država za zaposlene financirala regres za letni dopust 2021. Ta je znašal 1024 evrov na zaposlenega, ki je zaposlen za polni delovni čas. To je tudi zakonsko najmanjši znesek regresa, ki je potrebno izplačati delavcu. Do 30. septembra so lahko delodajalci na Furs poslali izjavo o uveljavljanju pomoči za financiranje regresa za letni dopust. Furs je pomoč izplačal 3087 delodajalcem za 24965 zaposlenih. Skupni znesek pomoči za financiranje regresa je stal dobrih 20 milijonov evrov.

Ustanovitev podjetja

Vračilo regresa – kdo mora pomoč vračati?

V primeru te pomoči sta določena primera, ko bo moral delodajalec prejeto pomoč, ki jo je prejel neupravičeno, moral vračati. Delodajalci so sicer morali izjavo za financiranje regresa na Furs poslati najpozneje do konca septembra. Zakon o delovnih razmerjih določa, da se mora regres za letni dopust izplačati najkasneje do 1. julija. Obstaja sicer izjema, ki določa izplačilo regresa najpozneje do 1. novembra. Kakšna je, lahko preberete tukaj. Furs je sicer letos ugotovil precej kršitev glede neizplačila regresa.

PRIJAVITE SE NA WEBINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!pravno svetovanjeInformativni izračun za normirance

Vračilo regresa – vračilo pomoči za tiste, ki so dobili previsok znesek pomoč

Prvi primer so upravičenci, ki so uveljavljali pomoč za financiranje regresa za letni dopust in so naknadno ugotovili, da so zahtevali previsok znesek pomoči. Tak primer je recimo prenehanje delovnega razmerja v koledarskem letu – na primer delavec je bil zaposlen samo od januarja do avgusta. Delodajalec mora o tem obvestiti Furs najkasneje do 31. decembra letos. Znesek prejete pomoči bo potrebno vrniti v 30 dneh od vročitve odločbe. Po poteku roka za vračilo se upravičencu obračunajo tudi zamudne obresti.

Želite ob rednem delu dodatno zaslužiti? Odprite popoldanski s.p.!

Vračilo regresa – vračilo pomoči za tiste, ki so ugotovili, da ne izpolnjujejo pogojev

Regres bodo mogli vrniti tudi tisti, ki so naknadno ugotovili, da ne izpolnjujejo drugih pogojev za pridobitev te pomoči. Eden izmed takšnih pogojev je recimo, da upad prihodkov letos glede na lansko oz. predlansko leto ni bil nižji vsaj za petino. Natančneje so pogoji opisani tudi v Zakonu o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 (ZIUGPT). O vračilu pomoči je potrebno obvestiti Furs najkasneje do roka za predložitev obračuna davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2021. Prejeto pomoč je treba vrniti v 30 dneh od vročitve odločbe – po poteku tega roka se zaračunajo še zamudne obresti. Izjava, s katero bodo upravičenci seznanili Furs, bo na eDavkih.

Pri nas imamo tudi kakovosten računovodski servis! Postanite naša stranka!

V primeru morebitnih nejasnosti se lahko dogovorite tudi za plačljivo pravno svetovanje z našimi svetovalci. Pokličite lahko na 01/600-1530 ali nam pišete na [email protected] ter se dogovorite za termin.

Razmišljate o ustanovitvi d.o.o.? Storite to pri nas!

Vračilo regresa – globe za tiste, ki pomoči ne vrnejo

Če upravičenci, ki so prejeli previsok znesek pomoči za financiranje regresa za letni dopust do konca leta ne obvestijo Furs, se jih kaznuje z globo.

Predvidene globe so naslednje:

  • od 3200 do 30000 evrov za pravno osebo, ki se po zakonu, ki ureja gospodarske družbe šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo;
  • od 1200 do 15000 evrov za pravno osebo;
  • od 800 do 10000 evrov za samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost;
  • od 600 do 4000 evrov za odgovorno osebo pravne osebe, odgovorno osebo samostojnega podjetnika posameznika ali odgovorno osebo posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja