Go to Top

Študent-podjetnik – po končanem študiju ali pa že prej – v podjetništvo!

Študent-podjetnik

Študent-podjetnik je oseba s statusom rednega študenta, ki registrira podjetje. Z ustanovitvijo podjetja pa izgubi določene ugodnosti iz naslova statusa rednega študenta. Med temi ugodnostmi je tudi ta, da ga starši v dohodninski napovedi ne morejo uveljavljati kot vzdrževanega družinskega člana. Če ste se letos pritožili na odločbo o dohodnini, ker vam tokrat DURS otroka študenta ni upošteval v napovedi dohodnine, je to zato, ker je vaš študent-podjetnik.

Odpreti s.p. ali d.o.o.?

Študent-podjetnik že v času študija

Že v času študija se marsikateri študent spogleduje z idejo, da bi se preizkusil v podjetništvu. Razlogov za to je več. Najbolj pogosti pa, da želijo z delom prek svojega podjetja dodatno zaslužiti in izboljšati svoj ekonomski položaj. Lahko, da imajo dobro idejo, ki jo želijo uresničiti v praksi. Poznamo primere, ko je študent registriral podjetje, se naučil podjetniških veščin, nato pa prevzel očetovo podjetje, ker se je oče upokojil. Študent-podjetnik ima lahko specifična znanja, po katerih je povpraševanje na trgu in ustanovi podjetje ter trži svoja znanja. Pogosto so študenti –podjetniki že v času študija računalničarji, informatiki, razvijalci spletnih vsebin-skratka posamezniki ali pa skupina, ki ob registraciji podjetja, registrirajo dejavnosti s področja informacijskih storitev.

Izračunajte svojo plačo z našim kalkulatorjem!

Študent-podjetnik se na začetku registrira kot samostojni podjetnik

Največkrat študent-podjetnik registrira s.p., opravlja storitveno dejavnost in se pri oddaji davčnih podatkov ob registraciji s.p. odloči za status »normiranca«. Torej davčno osnovo, ki je predmet obdavčitve, določi na podlagi normiranih odhodkov. Naslov podjetja določi na domačem naslovu, kjer prebiva in eden od staršev mu izpolni, podpiše in svoj podpis overi, na izjavi lastnika objekta za s.p. S tem dokumentom starš-lastnik nepremičnine, dovoli, da pošta za s.p. prihaja na naslov nepremičnine, katere lastnik je. Študent-podjetnik ob registraciji določi tiste in toliko dejavnosti s katerimi bo začel poslovati. Kadarkoli še po registraciji bo lahko od doma prek portala e-Vem dodajal nove dejavnosti med svoje obstoječe dejavnosti s.p. To velja, če si bo priskrbel digitalno potrdilo s katerim bo podpisoval elektronske dokumente.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

podjetniško svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Študent-podjetnik registrira d.o.o. največkrat skupaj s kolegi

Kadar se študent-podjetnik odloči za registracijo d.o.o., je to največkrat zato, ker se poveže skupina študentov z dobro podjetniško idejo in poslovno pot začnejo kot družbeniki v d.o.o. Pisali smo že o ustanovitvi večosebne družbe, ki jo družbeniki (v našem primeru študenti), lahko hitro in enostavno registrirajo na DATA točki. Razlika, če postopek primerjamo z registracijo s.p. je v tem, da za ustanovitev d.o.o. potrebujejo ustanovni kapital v najmanjšem znesku 7.500,00 evrov. Referent DATA točke, jih nato vodi skozi postopek do same registracije d.o.o., to je do vpisa d.o.o. v poslovni register.

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v letu 2022?

Študent-podjetnik se ob vstopu v podjetništvo poveže z računovodjem

Predvsem tudi zato, da ga računovodja vpelje v svet davkov, financ in računovodstva in mu pomaga pri poslovanju, saj ima študent-podjetnik običajno zelo veliko obveznosti tako s študijem, kot z opravljanjem dejavnosti v svojem s.p. Računovodja mu svetuje pri poslovanju, ga opozarja na zakonodajo s področja dejavnosti, ki jo opravlja, mesečno podjetniku pripravlja prispevke za socialno zavarovanje, komunicira s FURS-om, oddaja razna poročila in skratka poskrbi, da študent-podjetnik posluje v skladu z zakonodajo. Po registraciji podjetja na DATA točki lahko postanete tudi stranka računovodskega servisa DATA, ki ima več kot 30 let izkušenj!

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Študent-podjetnik, ki prvič odpira s.p., plačuje nižje prispevke za socialno zavarovanje

Študent-podjetnik po registraciji mesečno plačuje prispevke za socialno zavarovanje. Gre za prispevke za zdravstveno zavarovanje, pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za starševstvo in za brezposelnost. Če prvič odpira s.p., lahko prvo leto uveljavlja 50 odstotkov nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znotraj socialnih prispevkov, drugo leto poslovanja so ti prispevki nižji za 30 odstotkov. Pravilno obračunane prispevke za socialno zavarovanje mu vsak mesec pripravi njegov računovodja. Tudi študent-podjetnik se lahko odloči za individualno svetovanje pred registracijo podjetja pri svetovalcih podjetja DATA. Vprašanja, na katera želi prejeti odgovore lahko pošlje na naslov data@data.si in se tako naroči na svetovanje.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja