Go to Top

Sezonski delavci in delodajalci – med krizo in po njej?

Sezonski delavci so posebej hudo občutili epidemijo koronavirusa COVID-19 – tako zaradi ukrepov, kot tudi letnega časa v katerem je epidemija nastopila. Kakšni so ukrepi in kje vse leži odgovornost delodajalca v primeru, da so sezonski delavci državljani druge države oziroma tujci.

NOVO: BREZPLAČNI WEBINARJI

Imate več vprašanj kot odgovorov glede poslovanja v času epidemije in po njej? Lahko se prijavite na katerega izmed naših brezplačnih webinarjev, kjer bodo naši podjetniški svetovalci odgovarjali na vaša vprašanja glede registracije podjetja (s.p. in d.o.o.) ter vam dali nasvet kako svoj hobi spremenite v posel. Delodajalci pa se lahko na webinarju seznanite tudi z vsemi pravnimi možnostmi, ki jih imate v času koronavirusa.

Informativni izračun plače

Sezonski delavci bodo morali biti najavljeni policiji ali NIJZ-ju!

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Delodajalci morajo najaviti policiji ali neposredno Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) prihod sezonskih delavcev iz tujine. Sezonski delavci morajo biti identificirani z:

  • Imenom in priimkom
  • Letnico rojstva
  • Številka osebnega dokumenta
  • Predlog nastavitve v RS za prestajanje karantene

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Sezonski delavci morajo ob vstopu v RS v karanteno

Ob vstopu v državo morajo sezonski delavci iz drugih držav v karanteno za 7 dni in privoliti morajo v  obvezno testiranje na okužbo s koronavirusom COVID-19 na zadnji dan karantene. Odvzem brisa se opravi v dogovoru in s  sodelovanjem z zdravstvenim domom in najbližjo ambulanto COVID-19 oz. vstopno točko.  V primeru odklonitve odvzema brisa zgornjih dihal, se tujcu karantena podaljša še za 7 dni (skupaj 14 dni) po prihodu v Slovenijo.

Pozitiven test brisa pomeni, da je potrebno slediti navodilom  zdravstvene oz. epidemiološke službe za nadaljnje korake delavcu in vsem tistim, ki so bili v stiku z njim.

Krizni dodatek za delavce, ki delajo je obvezen!

Sezonski delavci in bivališče za prestajanje karantene so v domeni delodajalca!

Za čas karantene sezonski delavci ne smejo zapuščati bivališča na naslovu, kjer jim je bila odrejena karantena. Delodajalec je odgovoren za to, kot tudi za oskrbo sezonskih delavcev s hrano in življenjskimi potrebščinami.

ZNESEK REGRESA 2020

Nastavitev za sezonske delavce mora upoštevati navodila NIJZ glede nepotrebnega druženja z osebami izven prostora bivanja oz. skupnega gospodinjstva. Priporočljivo je upoštevanje razdalje 1,5 metra med osebami in pogosto umivanje in razkuževanje rok ter pokrivanja ust in nosa z robčkom v primeru kašlja ali kihanja. Delodajalcu se priporoča, da jim to razloži in prikaže. Delodajalec je tudi zadolžen za upoštevanje higienskih navodil NIJZ-ja po končani karanteni in pri organizaciji delovnih procesov. Delodajalcu je naloženo spremljanje zakonodaje in navodil povezanih z ukrepi zoper epidemijo koronavirusa COVID-19.

Kaj drugi korona paket prinaša delodajalcem?

V primeru bolezni ali zvišane temperature je dolžnost delodajalca, da pokliče zdravstveno službo za podrobnejša navodila. Zadolžen je tudi za kontaktiranje policije v primeru kršenja karantene teh delavcev.

Ste podjetje z dolgoletno tradicijo pa vam je v času epidemije upadel promet? Ste komaj dobro začeli samostojno podjetniško pot in zaradi epidemije koronavirusa ne morete pričeti s poslovanjem v načrtovanem obsegu? Bi želeli kandidirati na javnem razpisu ali zgolj uveljavljati katerega izmed korona ukrepov? Pišite nam na [email protected]!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja