Go to Top

Višja cena vrednotnice za dopolnilno delo s 1.4.!

Višja cena vrednotnice za fizične osebe, ki opravljajo osebno dopolnilno delo, bo pričela veljati s 1. aprilom. Zakaj podražitev? Za koliko se bo vrednotnica podražila?

Informativni izračun plače

Kakšna bo cena vrednotnice za osebno dopolnilno delo?

Nova in višja cena vrednotnice za osebno dopolnilno delo bo s prvim aprilom znašala 11,79 evra. Ta se deli na 9,17 evra za pokojninsko in invalidsko zavarovanje skupaj in 2,62 evra za zdravstveno zavarovanje. Pred tem je (stara) cena vrednotnice znašala 11,47 evra. Mimogrede, bi mogoče namesto osebnega dopolnilnega dela raje odprli dopolnilno dejavnost oz. popoldanski s.p.? Niste prepričani, kaj bi bilo bolje za vas? Potem se lahko posvetujete z našimi podjetniškimi svetovalci! Za termin svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Informativni izračun dohodnine

Koliko lahko oseba z osebnim dopolnilnim delom zasluži?

Prihodki iz osebnega dopolnilnega dela v posameznem polletju ne smejo presegati treh povprečnih mesečnih neto plač v preteklem koledarskem letu.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Je višja cena vrednotnice višja za naročnika dela ali izvajalce osebnega dopolnilnega dela?

Nova višja cena vrednotnice velja tako za naročnika, kot tudi za izvajalca osebnega dopolnilnega dela, saj vrednotnico kupi bodisi naročnik ali izvajalec – odvisno za katero osebno dopolnilno delo gre. V primeru, ko se dela opravljajo za znane naročnike, torej dela pod točko A, mora vrednotnico kupiti naročnik. V primeru da gre za dela, ki se opravljajo za neznane naročnike, torej dela pod točko B, pa vrednotnico kupuje naročnik sam.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

podjetniško svetovanje

Minimalna plača v 2023, koliko znaša po novem?

Kje se plača nova – višja cena vrednotnice? Kje oddate vlogo?

Pogoj za legalno opravljanje osebnega dopolnilnega dela je vnaprej pridobljena vrednotnica. Ob pridobitvi vrednotnice potrebujete podatke o naročniku del in podatke o izvajalcu del. Vrednotnico pridobite oz. plačate pri lokalni upravni enoti ali preko spletne vloge na spletni strani e-uprave.

Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Čemu višja cena vrednotnice za osebno dopolnilno delo?

Višja cena vrednotnice za osebno dopolnilno delo sledi gibanju povprečne plače, ki je bila izplačana od januarja do decembra v preteklem letu, v primerjavi povprečni plači v letu pred tem. Samo višino pa nazadnje določi minister, pristojen za delo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja