Go to Top

Razbremenitev dohodnine in posledično višje plače korak bližje!

Razbremenitev dohodnine – odbor za finance dal zeleno luč

Razbremenitev dohodnine je še bližje. Zeleno luč za predlog novele zakona o dohodnini je dal odbor za finance. Med drugim predlog predvideva novo stopnjo splošne olajšave, kar bi posledično pomenilo tudi višje neto plače za zaposlene. V kolikor bi imeli kakršnakoli vprašanja glede dohodnine ali tudi kakšno drugo davčno dilemo, imamo v našem podjetju odlične davčne svetovalce! Za termin plačljivega davčnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun dohodnine

Razbremenitev dohodnine – dvig splošne olajšave

Predlog zakona prinaša precej sprememb. Kot najpomembnejšo je potrebno izpostaviti dvig davčne splošne olajšave. Ta se bo z zdajšnjih 3.500 evrov dvignila na 7.500 evrov v letu 2025. To bi za zaposlene pomenilo višje plače na letni ravni. Več o morebitnih višjih neto plačah smo pisali pred nekaj tedni – preberite tukaj!

Ustanovite svoje podjetje!

V tabeli je predviden dvig splošne davčne olajšave:

Leto Predvidena davčna olajšava (v evrih)
2022 4500
2023 5500
2024 6500
2025 7500

ŽELITE ZASLUŽITI S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO?

podjetniško svetovanje

Udeležite se skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Razbremenitev dohodnine – sprememba tudi pri najbolje plačanih

Novela Zakona o dohodnini predvideva se tudi to, da bi se znižala davčna stopnja v petem dohodninskem razredu. S sedanjih 50 odstotkov bi se znižala na 45 odstotkov. Zakon predvideva tudi znižanje stopnje obdavčitve iz kapitala (obresti, dividende in dobički). Ta se bi naj znižala s 27,5 odstotka na 25 odstotkov. Predlaga se tudi krajše obdobje imetništva kapitala, po katerem se dohodnine ne plača. Z 20 let imetništva se predlaga 15 let.

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

Razbremenitev dohodnine – tudi pri oddajanju premoženja v najem

Predvideno je tudi znižanje stopnje dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem. Ta se bo z 27,5 % znižal na 15 %. Prav tako se bodo znižali normirani stroški. Pri uporabi električnega službenega avtomobila, ki se uporablja za zasebne namene ne bo treba plačevati bonitete. Določena je tudi ugodnejša davčna obravnava nagrad za poslovno uspešnost.

Popoldanski s.p. je lahko dodaten zaslužek!

Razbremenitev dohodnine –  tudi seniorska olajšava

Za starejše od 70 let se predvideva vrnitev seniorske olajšave v višini 1500 evrov. Delodajalci bodo lahko uveljavljali znižanje davčne osnove v primeru zaposlitev oseb, ki so mlajši od 29 let ali pa starejši od 55 let. Prav tako bodo lahko znižanje davčne osnove uveljavljali za osebe, ki opravljajo deficitarne poklice.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Razbremenitev dohodnine – kdaj?

Poslanci bodo predlog novele obravnavali na seji, ki bo 13. decembra. V načrtu je, da bi se predlog novele uveljavil s prvim dnem naslednjega leta.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja