Go to Top

Novela Zakona o dohodnini gre v nadaljnjo obravnavo – kaj bo drugače?

Novela Zakona o dohodnini predvideva novo stopnjo splošne olajšave

Novela Zakona o dohodnini oz. predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini je primeren za nadaljnjo obravnavo, so odločili poslanci. Predlog med drugim predlaga novo stopnjo splošne olajšave. Pogledali bomo, kakšne spremembe še predvideva novela zakona. Če imate vprašanja glede dohodnine, vam lahko naši davčni svetovalci ponudijo svetovanje. Pokličite nas na 01/6001-530 in se naročite na termin.

Informativni izračun dohodnine

Novela Zakona o dohodnini – davčna razbremenitev dohodkov iz dela

V noveli je predlagana nova stopnja splošne olajšave ter usklajevanje olajšav ter neto letnih davčnih osnov v lestvici za odmero dohodnine, ki je vezana na koeficient rasti cen. Novela predvideva dvig splošne olajšave z zdajšnjih 3500 evrov na 7500 do leta 2025. Pri tem je določeno predhodno obdobje od davčnega leta 2022 do 2024. V praksi bi to na primer pomenilo, da bi zaposleni, ki prijema minimalno plačo, leta 2025 na letni ravni prejel 640 evrov več.

Želite ustanoviti s.p.? Storite to pri nas!

V tabeli je predviden dvig splošne davčne olajšave:

Leto Predvidena davčna olajšava (v evrih)
2022 4500
2023 5500
2024 6500
2025 7500

Novela predvideva tudi znižanje davčne stopnje v petem dohodninskem razredu. S trenutnih 50 odstotkov bi se znižala na 45. Predvidena je tudi sprememba glede plačila za poslovno uspešnost. Ta se ne bi več obravnavala kot del plače za poslovno uspešnost. To bi pomenilo, da bi bilo plačilo za poslovno uspešnost lahko izplačano tudi v naravi. Pregledana je tudi sprememba višine neobdavčenega dela, ki bi lahko znašal do višine 100 odstotkov povprečne mesečne plače. In to vključno z nadomestili plače za zadnjih 12 mesecev pri delodajalcu, če bi bilo to za delavca ugodneje.

Potrebujete pravni nasvet? Tega vam lahko pripravijo naši svetovalci!

davčno svetovanje

PRIJAVITE SE NA WEBINAR – KAKO ZASLUŽITI S HOBIJEM?

Novela Zakona o dohodnini – davčna razbremenitev dohodkov iz kapitala

Novela Zakona o dohodnini predvideva znižanje stopnje dohodnine dohodkov iz kapitala (obresti, dividende in dobički iz kapitala). Ta bi se znižala s 27,5 % na 25%. Predlaga se tudi krajše obdobje imetništva kapitala, po katerem se dohodnine ne plača. Z 20 let imetništva se predlaga 15 let. Predvideva se tudi znižanje stopnje dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem. Ta bi po novem znašal 15 odstotkov in ne več 27,5 odstotka. Prav tako se bi znižal odstotek normiranih stroškov, ki se priznavajo pri ugotavljanju davčne osnove od dohodka oddajanja premoženja v najem. Ta bi se z zdajšnjih 15 odstotkov znižal na 10.

Na voljo vam je tudi naš računovodski servis!

Novela Zakona o dohodnini  – seniorska olajšava, boniteta za osebno električno vozilo

Novela med drugim predvideva vrnitev seniorske olajšave v višini 1500 evrov za starejše od 70 let. Pri uporabi električnega vozila za zasebne namene pa bonitete ne bo treba plačati.

Predlog novele zakona, ki je predvidena za 1.januar 2022, bo sedaj obravnaval odbor za finance. Nato pa ga bodo poslanci potrjevali na plenarni seji.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja