Go to Top

Alkoholiziranost na delovnem mestu – kaj storiti v takšnem primeru?

Alkoholiziranost na delovnem mestu prepovedana

Alkoholiziranost na delovnem mestu je zakonsko prepovedana. Kako pa naj ravna delodajalec v primeru, če sumi, da je delavec pod vplivom alkohola? Če imate dodatna vprašanja in morebitne pravne zadrege, se lahko obrnete na naše pravne svetovalce. Pokličete lahko na telefonsko številko 01/6001-530.

Informativni izračun plače

Alkoholiziranost na delovnem mestu – prepoved ureja Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1)

Alkoholiziranost na delovnem mestu je urejena v Zakonu o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1). V 51. členu ZVZD-1 je zapisano, da delavec na delovnem mestu ne sme biti pod vplivom alkohola, drog ali drugih prepovedanih substanc. Nadalje je še opredeljeno, da delavec prav tako ne sme delati oz. biti pod vplivom zdravil, ki bi lahko vplivale na psihofizične sposobnosti. Veste, da lahko izobraževanje Varstvo in zdravje pri delu opravite tudi pri nas na Dati?

Razmišljate, da bi ustanovili popoldanski s.p.? Preverite, kako!

Alkoholiziranost na delovnem mestu – nevarnost zase in druge

Dejstvo je, da delavec, ki je pod vplivom alkohola lahko nevaren sebi in tudi sodelavcem. To še bolj izrazito velja na tistih delovnih mestih, na katerih je zaradi večje nevarnosti za nezgode pri delu tako določeno z izjavo o varnosti z oceno tveganja. Vsekakor pa alkoholiziranost vpliva tudi na zmožnost izpolnjevanja pogodbenih obveznosti.

Še niste prejeli regresa za letošnje leto? Preverite, kaj lahko storite!

pravno svetovanje

PRIJAVITE SE NA SEMINAR POTNI NALOGI!

Alkoholiziranost na delovnem mestu – kako naj ukrepa delodajalec?

Postopki ugotavljanja alkoholiziranosti (ali drugih prepovedanih substanc) z zakonom niso podrobno predpisani. Zato je odgovornost na delodajalcu, da se sprejmejo interni akti, ki opredeljujejo postopek in način ugotavljanja alkoholiziranosti na delovnem mestu ter sankcije za delo pod vplivom alkohola. V kolikor potrebujete pomoč pri pripravi takšnega internega akta, se lahko obrnete tudi na naše pravne svetovalce.

Imate računovodski izziv? Obrnite se na naše računovodske svetovalce!

Alkoholiziranost na delovnem mestu – kaj naj delodajalec stori ob sumu na alkoholiziranost?

Če delodajalec sumi, da je delavec pod vplivom alkohola ima pravico in dolžnost preveriti sposobnost delavca za opravljanje delovnih obveznosti. V ZVZD-1 je določeno, da mora delodajalec odstraniti z dela, delovnega mesta in iz delovnega procesa delavca, ki je na delovnem mestu pod vplivom alkohola oz. drugih prepovedanih substanc. Priporočljivo je, da je v internem aktu določeno, da se lahko alkoholiziranost ugotavlja z alkotestom. Kaj pa če delavec odkloni preizkus z alkotestom? V internem pravilniku je običajno določeno, da če delavec opravo preizkusa odkloni, gre za kršitev delovnih obveznosti. Kakšni pa so naslednji koraki – to vam lahko povedo naši pravni strokovnjaki skozi svetovanje. Pokličete lahko na telefonsko številko 01/6001-530 ali nam pišete na e-mail data@data.si.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja