Go to Top

Zdravstveno zavarovanje za tujce in njihove družinske člane

Zdravstveno zavarovanje za tujce, kadar ima v Sloveniji ta dovoljenje za bivanje in delo

Zdravstveno zavarovanje za tujce je pomembna tema za tujce, ki v Sloveniji bivajo in delajo, z njimi pa bivajo tudi družinski člani. Ko je tuj državljan v Sloveniji zaposlen in ima dovoljenje za bivanje in delo, dobi pravico, da se prek njega zavarujejo tudi njegovi družinski člani. Prijavo v obvezno zdravstveno zavarovanje ureja zakon ZZVZZ. V našem podjetju DATA med drugim nudimo tudi storitve za tujce. Tujcem pomagamo tudi pri pridobivanju dovoljenj za delo in bivanje. Za plačljivo svetovanje nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si ter se dogovorite za termin svetovanja.

Informativni izračun plače

Zdravstveno zavarovanje za tujce – ožji in širši družinski člani

Glede na 20. člen Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) lahko tujec v Sloveniji preko sebe zavaruje ožje ali širše družinske člane. Med ožje družinske člane se štejejo zakonci, partnerji, zunajzakonski partnerji, otroci. Med širše družinske člane pa spadajo tudi vnuki, pastorki ter starši. Podrobnosti o širših družinskih članih si preberite na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Ustanovitev podjetja

Kraj bivanja družinskih članov tujca

Družinski člani, ki imajo pravico do zavarovanja z nosilcem, morajo z njim živeti v Sloveniji (pri tem obstajajo izjeme). V Sloveniji morajo imeti tudi ustrezno dovoljenje za bivanje. Pri tem obstajajo izjeme. Zdravstveno zavarovanje za tujce si lahko uredijo tudi družinski člani, ki bivajo tudi v tujini. To na primer velja za BIH, Srbijo, Hrvaško, Makedonijo ter še nekatere države, s katerimi ima Slovenija sklenjeno meddržavno pogodbo. Posebna šifra zavarovanja se uporablja tudi za družinske člane, ki bivajo v državah članicah EU, EGP ali v Švici.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

podjetniško svetovanje

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Zdravstveno zavarovanje za tujce in urejanje obrazca M-DČ

Če tujec želi prijaviti svoje družinske člane v zavarovanje, mora izpolniti obrazec M-DČ in priložiti ustrezne priloge. Zavarovanje se ureja na ZZZS, pri čemer ni krajevne pristojnosti. Če bo družinski član tujca prebival v Sloveniji, se vloga lahko odda tudi preko portala e-Vem. Če potrebujete pomoč z zavarovanjem družinskih članov, se lahko obrnete na naše svetovalce za tujce 01 7776 282 ali pišete na eubiznis@data.si. Mimogrede, preberite tudi pogovor z našo svetovalko za tujce Aljo Arko.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Pogoji za zavarovanje tujca v Sloveniji

Družinski član tujca ne sme biti obvezno zdravstveno zavarovan v matični državi. Prav tako ne sme v matični državi prejemati pokojnine.

Popoldanski s.p. je lahko vir dodatnega zaslužka!

Urejanje evropske kartice zavarovanja

Obvezno zdravstveno zavarovanje za tujce v Sloveniji pokriva osnovne zdravstvene storitve. Ko tujec prejme kartico zdravstvenega zavarovanja, lahko zaprosi tudi za evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Prav tako lahko zanjo zaprosijo njegovi družinski člani, ki so prek njega v Sloveniji zavarovani.

Informativni izračun za normirance

Zdravstveno zavarovanje za tujce in dopolnilno zavarovanje

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje urejata 61. in 62. člen ZZVZZ. Osnovno obvezno zdravstveno zavarovanje za tujce ne pokriva v celoti zdravstvenih storitev, kot so nekatera zdravila, pregledi pri osebnem zdravniku, zdravniku specialistu, osnovne zobozdravstvene storitve in drugo. Ko ste svoje družinske člane prijavili v obvezno zdravstveno zavarovanje, je priporočeno, da jim uredite še dodatno zdravstveno zavarovanje, ki jim bo krilo več zdravstvenih storitev v Sloveniji. To velja za polnoletne družinske člane, ki se več ne šolajo. Če se šolajo in so starejši od 26 let, je prav tako priporočljivo, da si uredijo dodatno zdravstveno zavarovanje, saj jim obvezno zdravstveno zavarovanje več ne krije polnih storitev.

Želite registrirati s.p.?

Zdravstveno zavarovanje za tujce – preverjanje, če že velja

Če ste že oddali vlogo in želite preveriti, če so vaši družinski člani že zavarovani, lahko to preverite na spletni strani ZZZS. Na zavihku e-Storitve ZZZS vpišite njihovo številko ZZZS in preverite stanje zavarovanja.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja