Go to Top

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Evropska kartica za zdravstveno zavarovanje je, posebej v današnjih časih, postala ena izmed obveznosti in odgovornosti za potovanja v tujino. Poleg potrdila, ki se obeta za prehod meja, je prav evropska kartica zdravstvenega zavarovanja tista, ki potrjuje, da ste upravičeni do zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v tujini.

Izračunajte si plačo

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Za koga je nujna?

Študenti ali upokojenci, zaposleni ali brezposelni – vsi, ki boste letos potovali v tujino ali tam bivali, potrebujete evropsko kartico. Ta namreč potrjuje, da ste upravičeni do zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v tujini. Z njo ste upravičeni do teh storitev pod enakimi pogoji, kot veljajo za osebe, ki so zavarovane v skladu z zakonodajo te tuje države.

pravni nasvet

Kje vse velja?

Poleg postopka uveljavljanja se med državami razlikuje tudi obseg kritih storitev.  Tako nujne in potrebne zdravstvene storitve znotraj EU, EGP in Švice so tiste, ki jih krije evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. Nujno zdravljenje in nujna medicinska pomoč pa je krita tudi v Avstraliji, Bosni in Hercegovini (BIH), v Črni gori, Severni Makedoniji in Srbiji. Koristite pa jo seveda lahko le za uveljavljanje zdravstvenih storitev pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže.

 

Želim se prijaviti na e-novice

Kako se evropska kartica pridobi in koliko časa je veljavna?

Evropska kartica se izda zavarovancem, ki imajo krito obvezno zdravstveno zavarovanje v Republiki Sloveniji.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je lahko izdana za obdobje med 1 mesecem in 1 leta – to je odvisno od veljavnosti obveznega zavarovanja osebe. Otrokom do 18. leta, v kolikor niso sami zavarovanci, se evropska kartica izda do tega leta. Upokojenci so upravičeni do kartice, ki je veljavna 5 let. Po preteku veljavnosti je potrebno naročiti novo kartico.

Evropsko kartico je mogoče naročiti preko spletne strani ZZZS, preko telefona ali sms sporočila. Kartico zatem prejmete v 4 delovnih dneh po navadni pošti. Pri območni enoti ali izpostavi ZZZS pa jo lahko naročite upokojenci in tisti zavarovanci, ki stalno prebivate v državi članici EU, EGP in Švici.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja