Go to Top

Pogovor z našo referentko za tujce Aljo Arko

Pogovor z našo referentko za tujce

Pogovor z našo referentko za tujce Aljo Arko smo opravili v našem podjetju DATA d.o.o. V našem podjetju dela že več kot pet let. Trenutno opravlja delo podjetniške svetovalke za tujce, kjer med drugim pomaga slovenskim podjetjem pri zaposlovanju tujcev. Mogoče potrebujete pomoč tudi pri ustanovitvi podjetij za tujce ali drugih storitvah za tujce (dovoljenje za delo in prebivanje)? Za plačljivo ponudbo nam pišite na data@data.si. Lahko nas tudi pokličete na 01/600-1530 ter se dogovorite za termin svetovanja.

Informativni izračun plače

Pogovor z našo referentko za tujce Aljo Arko (1. del)

Kakšna je tvoja funkcija oz. kakšno delo opravljaš v podjetju?

Delam v Datinem podjetniškem oddelku. Večinoma pomagam tujim državljanom pri postopkih pridobivanja dovoljenj za delo in bivanje v Sloveniji. Delo obsega tudi pomoč slovenskim podjetjem pri zaposlovanju tujih državljanov, pridobivanju licenc za mednarodni transport. Urejamo zavarovanja za tujce, vozniška dovoljenja in tako naprej. V splošnem pomagamo tujcem pri poslovanju in življenju v Sloveniji.

Ustanovitev podjetja

Kaj ti je pri delu največji izziv?

Najverjetneje bi izpostavila konstantno spreminjanje zakonodaje za tuje državljane. Tudi nove interpretacije obstoječe zakonodaje s strani državnih organov (zavod za zaposlovanje, upravne enote) so velik izziv. S tem moram prilagajati tudi svoje delo, da lahko strankam primerno svetujem in za njihovo situacijo najdem rešitev.

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

S katerih držav vse prihajajo tvoje stranke?

Dejansko imamo stranke iz celega sveta. Morda bi izpostavila države kot so Hrvaška, Srbija, BiH, Južna Afrika, Rusija, Velika Britanija, Kitajska. Imamo pa tudi stranke iz ZDA in Kanade.

Želite ustanoviti d.o.o.?

Kaj te pri tvojem delu najbolj veseli?

Najbolj me veseli na sploh delo z ljudmi in dejstvo, da lahko s svojimi izkušnjami strankam svetujem najboljšo možnost za njihovo migracijo v Slovenijo. Prav tako mi je v izziv reševati kakšne bolj kompleksne situacije in iskati nove rešitve za svoje stranke.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS IN SE PRIJAVITE!podjetniško svetovanjeS.p. lahko registrirate pri nas!

Pogovor z našo referentko za tujce Aljo Arko (2. del)

Kako zgleda vsakdan referenta za tujce v našem podjetju?

Večino dneva smo na telefonu in na e-mailu – tako s strankami, kot tudi z državnimi institucijami. Sploh zdaj v času epidemije je težje priti do informacij s strani državnih institucij. Tako je treba biti kar vztrajen, saj stranke želijo izvedeti informacije o svoji vlogi. Veliko imamo tudi sestankov s strankami. Zaradi epidemije večinoma zdaj preko Zoom-a. Je pa tudi veliko birokratskega dela, kot je izpolnjevanje vlog, pripravljanje prostih delovnih mest itd. Tukaj je pomembno, da sem pri svojem delu natančna in da tudi sledim vsem rokom, ki jih vsak postopek prinaša.

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja!

Kakšne storitve za tujce nudimo v Dati?

Nudimo celoten spekter storitev za tujce, ki želijo odpreti podjetje oziroma se odločijo za poslovno migracijo v Slovenijo. Nudimo celovito podporo pri sami ustanovitvi podjetja ali podružnice. Po registraciji nudimo računovodske storitve, storitve poslovnega naslova. Predvsem pa se lahko pohvalimo z lastno pravno službo, ki zagotavlja strankam, da poslujejo v skladu s slovensko zakonodajo. Na našem oddelku nudimo podporo predvsem pri samemu segmentu selitve v Slovenijo. Pridobivamo davčne in EMŠO številke. Pomagamo pri različnih tipih dovoljenj za bivanje. To so enotno dovoljenje za delo in bivanje, dovoljenje za bivanje za EU državljane, dovoljenja za prebivanje na podlagi študija in združitve družine, modre karte EU in tako naprej. Prav tako pripravljamo vloge za licence za mednarodni transport, urejamo zavarovanja za tujce v Sloveniji, pomagamo s prijavo naslova prebivališča. Predvsem pa raziskujemo in sledimo novostim na tem področju, da lahko storitve razvijamo še naprej in strankam res ponudimo vse, kar rabijo pri poslovanju in selitvi v Slovenijo.

Koliko strankam si že pomagala stopiti na podjetniško pot?

Težko bi bilo oceniti, zagotovo pa sem vsako leto pomagala ustanoviti več kot 100 podjetij.

Informativni izračun za normirance

Pogovor z našo referentko za tujce Aljo Arko (3. del)

So postopki za registracijo podjetij tujcev pri nas zapleteni?

Ker je bilo v zadnjih letih opaziti veliko zanimanje za Slovenijo kot poslovno destinacijo, so se tudi postopki spremenili od takrat, ko sem prišla na Dato. Sama zakonodaja se je spreminjala. Prav tako pa je ta zakonodaja dopuščala veliko prostora za različne interpretacije zakonov. To je nekaj, s čimer se naša pravna služba ukvarja na dnevni bazi. Ravno zato je prednost, da tujci izberejo izkušene strokovnjake, da jim pomagajo na njihovi poslovni poti. Sem namreč mnenja, da če se na to pot podajo sami, lahko izkusijo veliko težav in preprek, ki jim potem morda tudi vzamejo motivacijo za nadaljevanje. A če to delo prepustite strokovnjakom z več kot 30-letno tradicijo in izkušnjami, je registracija podjetja enostavna, poslovanje pa preprosto. Naš cilj je, da se lahko podjetnik (tuj ali lokalni) osredotoča izključno na svojo dejavnost in razvijanje posla, birokratske zadeve pa prepusti nam.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Pogovor z našo referentko za tujce Aljo Arko (4. del)

Kaj bi svetovala tistim tujcem, ki niso prepričani o poslovni migraciji v Slovenijo?

Mnogokrat slišimo s strani tujih podjetnikov, da morda niso prepričani, ali bi izbrali Slovenijo za svojo poslovno destinacijo. Morda ne poznajo same države, jezika ali dejavnosti, ki na našem teritoriju uspevajo. Tukaj bi potem izpostavila, da je Slovenija odlična odskočna deska za poslovanje po celi Evropi. Je namreč varna in ekonomsko stabilna država, znotraj EU in Schengenske cone. Imamo dostop do mednarodnih voda preko Luke Koper in smo ravno na stičišču srednje Evrope. To pomeni lahek dostop do držav kot so Nemčija, Italija in Avstrija. V Sloveniji je sporazumevanje v tujih jezikih, predvsem v angleščini, možno praktično povsod, zato tudi tuji državljani lažje razvijajo svoj posel kot morda v kakšnih drugih državah v naši bližini. Prav tako pa z vidika družinske migracije Slovenija omogoča varno življenjsko okolje, z dostopom do brezplačnega izobraževanja in dostopnega zdravstvenega sistema. Je pa vsekakor razumljivo, da je se kdo tudi boji stopiti na poslovno pot v drugi državi – a zato je res pametno imeti partnerja, ki vam bo v celotnem postopku stal ob strani. Tako podporo v podjetju DATA vsekakor nudimo.

Pri nas lahko ustanovite tudi popoldanski s.p.!

Pogovor z našo referentko za tujce Aljo Arko (5. del)

Bi želela še kaj sporočiti našim bralcem?

V kolikor imate prijatelje, znance, družinske člane, ki bi rabili podporo pri poslovanju ali selitvi v Slovenijo, jim vsekakor priporočajte, da se obrnejo na podjetje DATA. Ocenili bomo njihovo situacijo in jim na individualni podlagi predlagali najboljšo možno rešitev. Podpora je celostne narave, saj v svetovanju sodelujejo tudi izkušeni davčni in pravni svetovalci. Znotraj podjetja svetovalci govorijo tudi več jezikov (angleško, hrvaško, srbsko, nemško, rusko, …) in zato nudimo svetovanja tudi v tujih jezikih. Vsak teden pa tudi organiziramo brezplačne webinarje v srbskem, angleškem in ruskem jeziku. Znotraj teh webinarjev tujcem predstavimo osnove odpiranja podjetja in poslovne migracije v Slovenijo. Vsekakor je to odlična začetna točka za vse, ki se morda še odločajo, katero državo bodo izbrali za svojo naslednjo poslovno destinacijo.

Alja, hvala za ta pogovor.

Hvala enako.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja