Go to Top

Glavna dejavnost podjetja – kako jo izbrati?

Glavna dejavnost podjetja je ena izmed mnogih, ki jih podjetje lahko opravlja

Glavna dejavnost podjetja je pogosta dilema podjetnika, ki se pripravlja na odprtje podjetja in se odloča o tem, katere in koliko dejavnosti naj vpiše, ko bo registriral podjetje. Podjetnik lahko ob registraciji vpiše več dejavnosti in tudi različne dejavnosti, ena med njimi pa mora biti glavna dejavnost podjetja.

Informativni izračun plače

Kako določiti, kaj je glavna dejavnost podjetja?

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Ajpes vodi register podjetij. Uredba o vodenju in vzdrževanju Poslovnega registra Slovenije v 13. členu določa merila za določitev za določitev glavne dejavnosti podjetja. Kriteriji za določanje, katera bo glavna dejavnost podjetja so, da je ta dejavnost tista s katero podjetje ustvari največ prihodka, s katero ustvari pretežni del dodane vrednosti ali pa dejavnost, ki v podjetju zaposluje največ ljudi.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

podjetniško svetovanje

Spremembe pogoja PCT – kje po novem ni več zahtevan?

Oznaka, ki nakazuje glavno dejavnost podjetja, mora biti v imenu firme

Podjetnik mora pri registraciji podjetja paziti, da bo oznaka, ki nakazuje, katera je  glavna dejavnost podjetja, zajeta v popolnem imenu firme. To pravilo je določeno v 12. členu Zakona o gospodarskih družbah (ZGD‑1).

Kakšen davek na kapitalski dobiček nas čaka v letu 2022?

Primer: Gradbene storitve, France Novak s.p.

Glavna dejavnost podjetnika bo gradbena storitev – 43.390 Druga zaključna gradbena dela (lahko katerakoli šifra Standardne klasifikacije dejavnosti iz poglavja 41., 42., 43. ali 71.)

Primer:

ZIDAK, gradbeništvo, trgovina in storitve, d.o.o.

Glavna dejavnost podjetja bo tista, ki bo pokrivala eno od področij, ki jih našteva v imenu firme. Bodisi s področja gradbeništva, bodisi s področja trgovine ali pa storitev.

PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Po ustanovitvi podjetja je možno dodajati in brisati dejavnosti

Kot smo že uvodoma povedali, lahko podjetnik poleg glavne dejavnosti ob registraciji izbira še druge dejavnosti, ki jih bo opravljal in za katere bo strankam izstavil račun. Smiselno je ob registraciji podjetaj izbrati tiste in toliko dejavnosti, s katerimi bo podjetnik začel poslovati na začetku svoje podjetniške poti. Še po registraciji podjetja, lahko podjetnik briše ali pa dodaja nove dejavnosti v svoje podjetje.

Želim se prijaviti na e-novice

Glavna dejavnost podjetja se lahko spremeni

Podjetnik, ki želi spremeniti glavno dejavnost podjetja to lahko stori prek portala Spot, če ima digitalno potrdilo ali na katerikoli Spot točki. V zadnjem času prejemamo veliko vprašanj podjetnikov, ki želijo zaradi vnovčevanja bonov zamenjati glavno dejavnost podjetja. Pri postopku spremembe dejavnosti podjetja morajo paziti, da hkrati spremenijo tudi ime firme, ki označuje dejavnost podjetja.

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja