Go to Top

Glavna dejavnost podjetja – kako jo izbrati?

Glavna dejavnost podjetja je pogosta dilema posameznikov, ki se pripravljajo na odprtje podjetja in se odločajo o tem, katere in koliko dejavnosti naj vpišejo ob registraciji podjetja. Ob registraciji je možno vpisati več dejavnosti in tudi različne dejavnosti, ena med njimi pa mora biti glavna dejavnost podjetja.

Se odločate za registracijo d.o.o, s.p. ali popoldanskega s.p.? Pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si in se dogovorite za termin registracije podjetja na naši DATA točki.

Odprite podjetje na enostaven način!

Kako določiti, kaj je glavna dejavnost podjetja?

Ajpes med drugim vodi register podjetij v Sloveniji. Uredba o vodenju in vzdrževanju Poslovnega registra Slovenije v 13. členu določa merila za določitev za določitev glavne dejavnosti podjetja. Kriteriji za določanje, katera bo glavna dejavnost podjetja so, da je ta dejavnost tista, s katero podjetje ustvari največ prihodka, s katero ustvari pretežni del dodane vrednosti ali pa dejavnost, ki v podjetju zaposluje največ ljudi.

Izračunajte si plačo z našim kalkulatorjem

Odprite d.o.o. na Data točki!

Oznaka, ki nakazuje glavno dejavnost podjetja, mora biti v imenu firme

Podjetnik mora pri registraciji podjetja paziti, da bo oznaka, ki nakazuje, katera je glavna dejavnost podjetja, zajeta v popolnem imenu firme. To pravilo je določeno v 12. členu Zakona o gospodarskih družbah (ZGD‑1).

Primer: Gradbene storitve, France Novak s.p.

Glavna dejavnost podjetnika bo gradbena storitev – 43.390 Druga zaključna gradbena dela (lahko katerakoli šifra Standardne klasifikacije dejavnosti iz poglavja 41., 42., 43. ali 71.)

Primer:

ZIDAK, gradbeništvo, trgovina in storitve, d.o.o.

Glavna dejavnost podjetja bo tista, ki bo pokrivala eno od področij, ki jih našteva v imenu firme. Bodisi s področja gradbeništva, bodisi s področja trgovine ali pa storitev.

Postanite normiranec!

Po ustanovitvi podjetja je možno dodajati in brisati dejavnosti

Kot smo že uvodoma povedali, lahko podjetnik poleg glavne dejavnosti ob registraciji izbira še druge dejavnosti, ki jih bo opravljal in za katere bo strankam izstavil račun. Smiselno je ob registraciji podjetja izbrati tiste in toliko dejavnosti, s katerimi bo podjetnik začel poslovati na začetku svoje podjetniške poti. Še po registraciji podjetja, lahko podjetnik briše ali pa dodaja nove dejavnosti v svoje podjetje.

Potrebujete dodatne informacije? Na voljo so vam naši podjetniški svetovalci. Za ponudbo in individualnega posveta pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si. Če pa ste že pripravljeni na odpiranje podjetja, pa se dogovorite za termin brezplačne registracije podjetja na naši DATA točki.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja