Go to Top

Ustanovitev d.o.o. ali s.p. – kaj se mi bolj splača registrirati?

Ustanovitev d.o.o. ali s.p. – kdaj d.o.o. in kdaj s.p.

Ustanovitev d.o.o. ali s.p. je dilema, ki jo mora oseba, ki razmišlja o podjetništvu razrešiti že v obdobju priprave na podjetniško pot. Udeleženci izobraževanj v podjetju DATA predavateljem seminarja Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo in na skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja, kot po pravilu zastavijo vprašanje ali se jim bolj izplača ustanovitev d.o.o. ali s.p. Enotnega odgovora ni, kajti vsaka poslovna priložnost, ki zraste iz poslovne ideje je zgodba zase. Dobro pa je poznati bistvene razlike med eno in drugo obliko podjetja. Ko jih poznate, rezervirajte termin registracije podjetja prek spletnega obrazca ali pa nas pokličite na 01/600-1530!

Ustanovite podjetje na Dati! Pišite na data@data.si!

Ustanovitev d.o.o. ali s.p. – bistvene razlike

Skupna točka, ko gre za ustanovitev d.o.o. ali s.p. je ta, da se postopek registracije obeh oblik podjetja lahko registrira na DATA točki. Pred registracijo podjetja je potrebno razmisliti o odgovornosti podjetnika oziroma družbenika v eni ali drugi obliki podjetja, o načinu vodenja poslovnih knjig, o obdavčitvi dobička in tudi o tem, ali je za ustanovitev ene ali druge oblike potreben kapital.

Informativni izračun plače

Bistvene razlike so:

s.p. d.o.o.
Osebna odgovornost DA (odgovarjate z osebnim premoženjem) NE (odgovarjate le z vloženim kapitalom oz. kapitalom podjetja)
Osnovni kapital Ni potreben 7.500 € (lahko v denarju, sredstvih ali poljubno kombinirano), na DATA točki izključno v denarju
Ustanovitev

Brezplačno na DATA točki

Brezplačno na DATA točki
Obdavčitev dobička 16%, 26%, 33%, 39%, 45% (dohodninska lestvica) Davek od dohodkov pravnih oseb – 19 %
Vodenje poslovnih knjig Normirani odhodki (80%)
Enostavno knjigovodstvo
Dvostavno knjigovodstvo
Normirani odhodki (80%)
Dvostavno knjigovodstvo

Seveda pa je izbira, ali ustanovitev d.o.o. ali s.p., odvisna še od številnih drugih dejavnikov. Podjetnik, ki se pripravlja na registracijo podjetja, mora svojo podjetniško pot načrtovati. Eden od načinov, kako lahko bodoči podjetnik ugotovi, ali je njegova podjetniška ideja že poslovna priložnost je, da si pripravi poslovni načrt. Lahko pa izbere davčnega svetovalca, ki mu bo naredil izračune in prikazal razlike med d.o.o. in s.p. z davčnega, stroškovnega in finančnega vidika. Dilema ustanovitev d.o.o. ali s.p. potem ne bo več dilema. Davčne svetovalce imamo tudi v našem podjetju Data – za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali na data@data.si.

“Popoldanca” lahko odprete ob redni zaposlitvi!

podjetniško svetovanje

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

Ustanovitev d.o.o. ali s.p. – katera vprašanja si je potrebno zastaviti pri pripravi na d.o.o.

Podjetnik, ki razmišlja o registraciji d.o.o., si mora odgovoriti na vprašanje, ali bo edini družbenik v družbi ali jih bo več? Bodo družbeniki kapital vplačali v denarju, ali bodo za kapital namenili osnovna sredstva. V tem zadnjem primeru, bodo morali družbo registrirati pri notarju in ne na DATA točki. Kaj bodo dejavnosti družbe in glavna dejavnost? Kdo bo zastopnik – direktor v družbi? Bo več zastopnikov? Bo po registraciji družbe potrebno takoj zaposlovati? Kakšne stroške bodo imeli družbeniki pri poslovanju? Na kakšen način naj vodijo finančno poslovanje podjetja? Kdo bo njihov računovodja? Kako bodo prišli do DDV številke? Se bodo prijavljali na razpise? Kako bodo delili dobiček? Vprašanj je veliko. Odgovore in nasvete pred registracijo d.o.o. pa lahko družbeniki dobijo na individualnem svetovanju pri svetovalcih podjetja DATA. Pokličite lahko na 01/600-1530 za več informacij!

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Ustanovitev d.o.o. ali s.p. – katera vprašanja naj si zastavi bodoči samostojni podjetnik?

Tudi bodoči s.p. se mora pripraviti na registracijo podjetja in razmisliti o datumu, ko bo ustanovil s.p., kakšno bo ime podjetja, kje bo naslov podjetja, kamor bo prihajala pošta podjetja, katere bodo dejavnosti podjetja na začetku in katera bo glavna, temeljna dejavnost. Bo imenoval zastopnika v podjetju? Bo opravljal tako dejavnost za katero bo moral doregistrirati podružnico podjetja? Na kakšen način bo vodil poslovne knjige? Kdo bo njegov računovodja? Bo registriral popoldanski s.p. ali redni s.p.? Bo moral po registraciji pridobivati obrtno dovoljenje? So kakšni pogoji za opravljanje dejavnosti, ki jih bo registriral?

Svetovalci podjetja DATA lahko samostojnemu podjetniku pomagajo načrtovati podjetniško pot in mu razložijo, svetujejo in ga informirajo o možnostih, ki jih ima pred vstopom v podjetniške vode. Prav tako boste z našo pomočjo ugotovili, ali se vam bolj splača ustanovitev d.o.o. ali s.p. Zato podjetniki ne oklevajte in pišite na data@data.si ali pokličite svetovalce za ponudbo za individualno svetovanje na telefonsko številko 01/600-1530!

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja