Go to Top

Združitev družine s slovenskim/EU državljanom

Združitev družine za svojce, ki so državljani tretjih držav

Združitev družine je pomembno vprašanje za državljane Slovenije in državljane EU, ki želijo v Slovenijo/EU pripeljati svojce iz drugih držav. V tem članku predstavljamo posebnosti združitve družine, če to ureja slovenski državljan oziroma državljan druge članice Evropske Unije. Opisano se nanaša na družinske člane, ki so državljani EU in tudi tiste, ki niso iz EU. V našem podjetju ponujamo tudi storitve za tujce. Pomagamo pri ustanovitvi podjetij tujcev ter dovoljenjih za prebivanje in delo tujcev. Za plačljivo ponudbo nas lahko pokličete na telefonsko številko 01-600/1530 ali nam pišite na elektronski naslov data@data.si.

Informativni izračun plače

Združitev družine – kdo je po zakonu družinski član?

Če vas zanimajo več o postopkih združitve družine, pišite na eubiznis@data.si ali pokličite na 01 7776 282. Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

V 127. členu Zakona o tujci (ZTuj-2)  je napisano, kdo se šteje za družinskega člana EU in družinskega člana slovenskega državljana. To so:

  • Zakonci;
  • registrirani partnerji;
  • potomci zakonca ali partnerja, starejši od 21 let, ki z njim živijo in jih je dolžen preživljati;
  • potomci zakonca ali partnerja do dopolnjenega 21. leta starosti, če z njim prebivajo;
  • druge osebe, ki z njim živijo in jih je državljan EU ali slovenski državljan dolžen preživljati;
  • predniki državljana EU, ki jih je le-ta dolžen preživljati.

Ustanovitev podjetja

Združitev družine v Sloveniji/EU – kakšna sredstva potrebujem?

Družinski člani se državljanu Slovenije ali EU v Sloveniji pridružijo kot vzdrževani družinski člani, zato mora imeti nosilec zadostna sredstva za preživljanje. Zadostna sredstva nosilec lahko izkazuje s pogodbo o zaposlitvi, prihranki oz. drugimi sredstvi, ki jih ima. Imeti mora zadosti sredstev za vse družinske člane, ki jih namerava združiti, če ti nimajo lastnih sredstev.

Informativni izračun za normirancepravno svetovanjeUstanovite d.o.o.!

Združitev družine – zunajzakonska skupnost

V nekaterih državah članicah EU je zunajzakonska skupnosti enakovredna zakonski skupnosti. Za Slovenijo velja, da se zunajzakonska skupnost obravnava enako, kot če bi osebi živeli v zakonski skupnosti. Državljan Slovenije oziroma EU državljan lahko torej združuje tudi partnerja, ki z njim biva v zunajzakonski skupnosti. Resnični obstoj te skupnosti bo pristojna upravna enota ugotavljala za vsak posamezen primer. Glede na presojano boste morali predložiti zahtevana dokazila. Če se tujec združuje z državljanom EU, je pomembno v ciljni državi preveriti, kako se obravnava in priznava zunajzakonska skupnost v tej državi.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Združitev družine – partnerska zveza

V nekaterih državah je partnerska zveza enakovredna zakonski skupnosti. Preverite več na uradnem spletišču EU. V Sloveniji je partnerska zveza pravno enakovredna zakonski zvezi, razen pri določenih postopkih, kot je na primer posvojitev. To pomeni, da lahko državljan Slovenije/EU združuje tudi svojega partnerja, s katerim je v sklenjeni partnerski zvezi. Državljan Slovenije ali EU lahko torej v nekaterih državah EU združuje partnerja, s katerim je v partnerski zvezi. Pri tem je pomembno, da preverite pravila posamezne države EU glede priznavanja partnerske zveze.

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Združitev družine s slovenskim državljanom ali državljanom EU – kako v primeru razveze?

Po razvezi ima tujec še naprej pravico do prebivanja v Sloveniji oziroma državi članici EU, v kateri je bil družinski član. Pri tem je pomembno, da dokaže, da ima dovolj sredstev, da vzdržuje samega sebe ter da ima urejeno zdravstveno zavarovanje.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Združitev družine in prost dostop do trga dela

Pomembno je tudi, da imajo družinski člani državljanov EU prost dostop do trga dela v Sloveniji. To pravilo vključuje tudi tujce iz tretjih držav. Pri tem je seveda pomembno, da omenjeni tujci – družinski člani prej pridobijo slovensko dovoljenje za prebivanje. Pri tem vam lahko pomagajo tudi naši referenti – pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si. Mogoče vas zanima tudi, kako je z zaposlitvijo tujcev v slovenskem podjetju?

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja